latinica  ћирилица
31/07/2020 |  12:42 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

Додик: Неприхватљиво да Србин иде на обиљежавање "Олује"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је за њега немогуће да представник Срба присуствује обиљежавању хрватске војно-полицијске акције "Олуја" и да би то било некоректно према српским жртвама у Хрватској.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Још нисам информисан да је то дефинитивна ствар, али желим да кажем да сам против тога јер мислим да није ни коректно од власти у Хрватској да тако нешто траже, нити је коректно од било којег Србина да оде на такво мјесто - рекао је Додик новинарима у Хашанима.

Додик је нагласио да је ту ријеч о прогону, егзодусу, етничком чишћењу и убијању жена и дјеце не само на простору Хрватске него и на Петровачкој цести и многим другим мјестима.

- Ако било који Србин оде тамо у име српске заједнице, онда он томе даје легитимитет. То је неприхватљиво и мислим да се то неће догодити - поручио је Додик.

Акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током хрватске војно-полицијске акције "Олуја" из својих домова протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је "Олуја" имала све карактеристике геноцида.