latinica  ћирилица
31/07/2020 |  12:49 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Додик: У Хашанима ће бити изграђени и други садржаји (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Хашанима, код Крупе на Уни, да Република Српска неће стати на изградњи реплике родне куће великог српског писца Бранка Ћопића, већ да ће бити изграђени и други садржаји предвиђени пројектом "Башта сљезове боје".
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је истакао да након тога треба одредити дан кад ће се у Хашанима окупљати сви који воле и цијене Ћопићев књижевни рад.

- Ћопић је несумњиво мјесто нашег идентитета, одрастања и школовања - изјавио је новинарима Додик, који је у Хашанима присуствовао свечаном отварању реплике Ћопићеве родне куће.

Према његовим ријечима, на вриједностима Ћопићевих дјела школоване су бројне генерације.

Он је навео да је Ћопићево дјело универзално за све људе и све генерације.

- Идеја да се направи аутентична кућа у којој је рођен и одрастао Бранко Ћопић није одскора. Реализована је у овом времену. Захвалио бих Влади Републике Српске што је препознала значај пројекта - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ово треба да буде мјесто окупљања, прије свега, ученика и да послужи за евоцирање успомена и образовање.

- Ово је први важни корак којим смо вратили Ћопићев дух у његове Хашане - истакао је Додик.

Хашани:Милорад Додик (Фото: СРНА)

Бранко Ћопић спада међу начитаније и најбоље српске писце 20. вијека.

Рођен је у Хашанима 1915. године, а убио се 26. марта 1984. године скочивши са моста у Београду.

Аутор је романа, приповједака и поезије за дјецу и старије, члан Српске академије наука и уметности. Бранко је био надахнут приповједач, творац занимљивих и упечатљивих ликова и догађаја, а писао је свјежим, сочним и сликовитим језиком.

Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду, а у Народноослободилачком рату учествовао је од 1941.

Почео је да пише као ђак учитељске школе и прије Другог свјетског рата објавио је збирке приповједака "Под Грмечом", "Борци и бјегунци" и "Планинци".

Написао је већи број књига за дјецу: "Бојна лира пионира", "Пут у ведрину", приче "У свијету лептирова и медвједа", "Босоного дјетињство", збирке пјесама "Огњено рађање домовине", "Ратниково прољеће". За посљедњу збирку приповједака "Башта сљезове боје" добио је Његошеву награду.

Бранко Ћопић био је писац изузетне мисаоности и стила, обузет мелахнолијом и суморним слутњама.

Међу другим Ћопићевим дјелима извајају се романи: "Пролом", "Глуви барут", "Не тугуј, бронзана стражо", "Осма офанзива", збирке приповједака "Роса на бајонетима", "Сурова школа", "Доживљаји Николетине Бурсаћа".

Због својих мисаоних, али отворено изражених страхова да би се братоубилачка несрећа могла поновити, Бранко је постао политички обиљежен и стављен на црну листу тадашње политичке власти у Југославији.