latinica  ћирилица
31/07/2020 |  13:21 ⇒ 15:53 | Аутор: СРНА

Радојичић: Циљ - побољшати услугу јавног превоза (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је данас објављен јавни позив за обављање услуге јавног градског и приградског превоза за наредних седам година, с циљем повећања квалитета услуге, броја и задовољства корисника, модернизације аутобуса и саобраћаја уопште, увођења нових линија, могућности субвенција и једноставније куповине карата.
Игор Радојичић - Фото: Facebook
Игор РадојичићФото: Facebook

-Јавни позив је поставио неколико нових стандарда чији су основни циљеви подизање нивоа услуге, укључујући квалитет и нове стандарде за 21. вијек - да се повећа број корисника јавног превоза јер је генерално интерес града да се смањи фреквенција саобраћаја и кориштење моторних возила - рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да је јавни градски и приградски превоз у Бањалуци прије двадесетак година приватизован и обавља се по јавном позиву који се односи на више година унапријед.

Радојичић је рекао да постоји низ новина, а једна од њих је да ће сви аутобуси јавног градског и приградског сапобраћаја морати да имају климатизацију, истичући да је прелазни период за испуњавање овог стандарда три године.

Према ријечима Радојичића, други важан стандард је да ће сви превозници у периоду до пет година морати да имају прилазне рампе за лица са инвалидитетом и то ће бити обавезан садржај за сваког од аутобуса јавног градског и приградског саобраћаја.

Он је рекао да се и кроз програм паметног града уводе новине у саобраћај, а то су џи-пи-ес /ГПС/ праћења аутобуса и паметна стајалишта.

Говорећи о корекцијама цијена, Радојичић је рекао да је Град у ситуацији константног преговарања са превозницима јер је јавни градски и приградски у Бањалуци приватизован.

- Закон прописује да цијену формира давалац услуге, у овом случају приватни превозник, али на цијену јавне услуге сагласност мора дати локална заједница, у овом случају Град. Специфично је што имамо приватног превозника који формира цијену и Град на то даје сагласност и константно смо натјерани, по закону, на процес преговарања - рекао је Радојичић.

Радојичић је за август најавио нови круг преговора са приватним превозницима о тренутној цијени карата јер је цијена горива и даље нижа у односу на ону са којим је изведена тренутна важећа цијена карте која је 1,80 КМ.

Он очекује од 1. септембра ред вожње у јавном превозу у пуном капацитету, напомињући да је актуелан редукован љетни ред вожње и да се Град спрема и за преговоре са превозницима и о цијени карата.

Начелник градског Одјељења за саобраћај Славиша Сандић прецизирао је да у Бањалуци дневно има 2.300 полазака у јавном превозу, те да превозници у градском и приградском саобраћају годишње реализују више од осам милиона километара.

Сандић је рекао да је постављен стратешки циљ да 30 одсто грађана убудуће користи јавни превоз, а да га, према процјенама, сада користи око 10 одсто грађана Бањалуке.

- Морали смо водити рачуна и о новим улицама и јавни превоз морамо преусмјерити тим правцима. На примјер, линија број седам саобраћаће преко нове повезнице насеља Паприковац и Лауш, а неке досадашње линије саобраћаће поред `Делте`, преко бањалучког поља - навео је Сандић.

Он је додао да ће се на тромјесечном нивоу разматрати сви фактори који формирају цијену карата.

Сандић је напоменуо да је једна од новина да превозник убудуће има обавезу да продаје сет карата од пет појединачних карата и код возача.

Он је најавио да ће за годину дана бити урађена Студија јавног превоза којом ће бити разматрана оправданост сваке линије.

Шеф градског Одсјека за саобраћај Славко Давидовић истакао је да се ситем јавног превоза у Бањалуци састоји од 23 линије градског и 33 линије приградског превоза.

Давидовић је рекао да више неће бити пет група линија, већ три, што индиректно значи јефтинији превоз и бољу услугу.