latinica  ћирилица
31/07/2020 |  13:22 | Аутор: СРНА

Потписан споразум о већој помоћи српским повратницима у ФБиХ

Представници Републичког секретаријата за расељена лица и миграције и Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Србија-АП Војводина потписали су данас у Бањалуци споразум о сарадњи, чији је циљ пружање веће помоћи српским повратницима у Федерацији БиХ /ФБиХ/.
Споразум - Фото: РТРС
СпоразумФото: РТРС

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић рекао је новинарима да је Секретаријат дуго радио са Фондом на тексту овог споразума да се помоћ Србима у ФБиХ додатно институционализује.

Он је истакао да се овим поштује Споразум о специјалним паралелним везама између Републике Српске и Србије који је дат Дејтонским мировним споразумом, те Протокол о сарадњи између Владе АП Војводине и Владе Републике Српске који је потписан 2017. године.

- Осим помоћи Србима у ФБиХ, Секретаријат и Фонд од данас ће заједно радити и развијати сарадњу у смислу унапређења људских капацитета, апликације за заједничке пројекте и развијање програма помоћи за избјегла и расељена лица у ФБиХ, Републици Српској, АП Војводини - рекао је Аћић.

Он је рекао да је потписан и уговор о суфинансирању реализације пројеката одрживог повратка за ову годину са Удружењем "Координација Срба" Мостар, који такође, има за циљ пружање веће помоћи Србима повратницима у ФБиХ.

Аћић је подсјетио да је Влада Републике Српске дала сагласност на овај уговор, те из средстава буџетске резерве издвојила 150.000 КМ и задужила Републички секретаријат да потпише споразум о суфинансирању и реализације Пројекта одрживог повратка за ову годину.

- Оваква врста помоћи је неопходна зато што са нивоа федералних и кантоналних институција у ФБиХ Срби повратници не добијају адекватан ниво помоћи - истакао је Аћић.

Аћић је најавио да ће Републички секретаријат сличан споразум ускоро потписати са Комесаријатом Владе Србије за избјеглице, за чије је потписивање Влада Републике Српске дала сагласност, а који ће, такође, бити усмјерен за помоћ српским повратницима у ФБиХ.

- Овим споразумом предвиђен је значајан контингент помоћи у пољопривредној механизацији и кућним апаратима за Србе повратнике у ФБиХ - истакао је Аћић.

Директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Србија-АП Војводина Душко Ћутило рекао је новинарима да потписани споразум са Републичким секретаријатом за расељена лица и миграције на неки начин представља још један корак у међусобној сарадњи.

- Фокусирали смо се на то да заједнички помогнемо српске повратничке средине у ФБиХ. На овај начин желимо да увежемо да више институција заједно реализују пројекте који су од значаја за српску заједницу у ФБиХ - истакао је Ћутило.

Он је рекао да ће се кроз формирање заједничког радног тијела увезати захтјеви институција и удружења.

- Идуће седмице обезбиједићемо један шлепер сточне хране за домаћинства која се баве сточарством у општинама Босански Петровац, Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово. Након тога, кренућемо у реализацију и других пројеката - истакао је Ћутило.

Предсједник Удружења "Координација Срба" Мостар Душан Голо рекао је да ће поменути износ средстава од 150.000 КМ бити утрошен за објекте инфраструктуре и школа, а остатак на трошкове канцеларије овог удружења.

Голо је подсјетио да српска заједница у Мостару одавно има сарадњу са Владом Републике Српске, истичући да Владе Српске и Србије већ дуго улажу средства како би се побољшао положај српског народа у том граду.

- То се односи на изградњу повратничких кућа, изградњу три дома културе, те финансирање манифестација из области културе - истакао је Голо.

Говорећи о предстојећим локалним изборима у Мостару, Голо је рекао да ће се након осам година коначно одржати избори у овом граду, гдје ће Срби имати могућност да преко својих изабраних представника утичу на сваку одлуку које доноси Градско вијеће.

Голо је закључио да су Срби у ФБиХ конститутиван народ, али да је проблем што се тај дио Устава ФБиХ не спроводи у пракси.