latinica  ћирилица
31/07/2020 |  14:09 | Аутор: СРНА

Линта: Милошевић да не пређе "црвену линију"

Предсједник Одбора Народне скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта позвао је потпредсједника Владе Хрватске из редова Срба Бориса Милошевића да "не прелази црвену линију својим учешћем на прослави "Олује" и да не пљује у лице посебно протјераним и убијеним Србима и члановима њихових породица".
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је као срамну и апсолутно неприхватљиву оцијенио најаву Милошевића да ће отићи у Книн на прославу злочиначке акције "Олуја" и нагласио да Милошевић мора знати да ће тим изазвати велико огорчење и незадовољство посебно протјераних Срба, али и читавог српског народа.

- Апсолутно је неприхватљиво да Борис Милошевић 5. августа буде у Книну, гдје највиши хрватски званичници заједно са представницима Католичке цркве, ветерана и других Хрвата сваке године славе етничко чишћење и страдање крајишких Срба - рекао је Линта.

Он је као велику лаж оцијенио тврдњу Милошевића да ће његов најављени одлазак у Книн за прославу "Олује" побољшати положај преосталих Срба у Хрватској, саопштено је из Савеза Срба из региона, чији је Линта предсједник.

- За протјеране Србе, српске повратнике и породице несталих "Олуја" и даље траје јер нису остварили своја имовинска, стечена и бројна друга права, нису пронашли и сахранили своје најмилије, нису кажњени налогодавци и извршиоци злочина над нашим народом, нису престала хапшења и суђења Србима без икаквих доказа и нису ријешени бројни проблеми на крајишком подручју - поручио је Линта.

Он је указао да за вријеме прве Владе Андреја Пленковића није ријешен ниједан проблем протјераних Срба, повећан је број физичких напада на српске повратнике и њихову имовину, "раширен говор мржње, а рехабилитација усташтва и НДХ је ушла у завршну фазу".

- За нападе и говор мржње према Србима нико није кажњен. Хрватски сабор је донио антицивилизацијску одлуку да поново буде покровитељ убијеним усташким злочинцима у Блајбургу. Влада Пленковића је фактички легализовала употребу злогласног усташког поздрава "За дом спремни" одлуком Савјета за суочавање са прошлошћу и редовно финансира концерте усташког пјевача Марка Перковића Томпсона - навео је Линта.