latinica  ћирилица
31/07/2020 |  14:36 | Аутор: СРНА

Фоча: Потребно помоћи Универзитетској болници

Општински штаб за ванредне ситуације из Фоче упутиће захтјев Министарству здравља и социјалне заштите и Влади Републике Српске, као и општинама у регији Стара Херцеговина, да помогну Универзитетској болници Фоча у набавци кисеоника, лијекова, санитетског материјала и хране, јер су у овој здравственој установи због повећаног броја обољелих од ковида 19 вишеструко повећани трошкови, а и медицинско особље је на измаку снаге.
Универзитетска болница Фоча - Фото: Facebook
Универзитетска болница ФочаФото: Facebook

Начелник општине Радисав Машић каже да је погоршана епидемиолошка ситуација у Српској
довела до исцрпљивања здравственог система и повећања трошкова у болницама.

- Обратићемо се Влади и ресорном министарству са захтјевом да помогну Универзитетској болници, којој је потребна материјална помоћ у обезбјеђивању лијекова, санитетског материјала, хране, опреме, све што је потрошни материјал је на измаку. Осим тога, радници који раде у Болници и Дому здравља већ шест мјесеци су пренапрегнути и питање је како ће све ово издржати - упозорио је Машић.

Он је још једном замолио грађане да одговорним понашањем и поштовањем прописаних мјера помогну себи и другима, али и здравственим радницима.

У Универзитетској болници Фоча тренутно су смјештена 33 пацијента из Фоче и околних општина, од којих су 23 позитивна на ковид-19, а 12 је у изолацији са клиничком сликом која указује на обољење изазвано вирусом корона.

На респиратору су три пацијента.

На подручју општине Фоча од почетка епидемије 89 особа је заражено вирусом корона, од којих се 11 опоравило, а под надзором је 138 лица.

Директор Дома здравља Фоча Мирослав Ристановић каже да је и даље повећан број пацијената који се јављају у респираторне амбуланте ове установе.

- Дневно се јави 20 пацијената. С обзиром на то да је у сталном повећању број обољелих, били смо принуђени да од Цивилне заштите, Општинског и Републишког штаба тражимо још један контејнер, који смо добили за још једну ковид амбуланту, гдје ћемо вршити прегледе и терапије - рекао је Ристановић.

Он је додао да се амбулантно у Дому здравља тренутно лијечи осам пацијената позитивних на вирус корона са средње тешком клиничком сликом.

Општински штаб за ванредне ситуације одлучио је да се откажу традиционалне фочанске манифестације "Гастро фест" и Дани боровнице.

Општинска инспекција и полиција наставиће контролу поштовања заштитних мјера, посебно викендом у угоститељским објектима и рафтинг камповима, а наставиће се и дезинфекција и прање јавних површина.