latinica  ћирилица
31/07/2020 |  16:13 | Аутор: СРНА

Јоксимовић: Убрзати реформе

Србија треба додатно да убрза реформе из процеса европских интеграција иако ЕУ још није направила план за примјену нове методологије приступања за земље региона, рекла је министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.
Јадранка Јоксимовић - Фото: СРНА
Јадранка ЈоксимовићФото: СРНА

Јоксимовићева је, на видео-састанку Савјета координационог тијела Владе Србије за процес приступања ЕУ, изјавила да су Србија и њене преговарачке структуре сачиниле анализу, усаглашене су оквирне смјернице за будући период да би Србија спремно дочекала почетак примјене нове методологије.

Она је указала на потребу још боље координације и политичког замајца у правцу спровођења активности и обавеза из свих преговарачких поглавља, а заједнички је оцијењено да се правовремено разговара о томе.

Јоксимовићева је нагласила да је неопходно интензивирати испуњавање мјерила за отварање преговарачких поглавља у кластерима ондје гдје та мјерила постоје, саопштено је из Министарства за европске интеграције Србије.

- Државне институције треба да благовремено планирају капацитете неопходне за ефикасно спровођење реформи да би и на тај начин била побољшана динамика процеса приступања у наредном периоду - истакла је Јоксимовићева.

На састанку је оцијењено да Србија остаје чврсто посвећена и мотивисана у процесу приступања ЕУ и да су боља динамика и квалитет у спровођењу реформи међу кључним приоритетима у наредном периоду.

Јоксимовићева је нагласила да Србија током њемачког предсједавања Савјету ЕУ треба да представи свој напредак на усвојеним ревидираним акционим плановима из области владавине права, попут акционих планова за поглавља 23 и 24, како би до краја године могла да отвори и нова поглавља, којих тренутно има спремних пет, а још три су у финалној фази израде.

Она је додала да Влада Србије никада није игнорисала препоруке европских партнера, већ је увијек и са дужном пажњом поступала у складу са свим процедурама и препорукама, које су биле резултат објективног сагледавања.

Јоксимовићева је оцијенила да су тренутно додатни напори усмјерени ка напретку у дијалогу Београда и Приштине, као веома осјетљивом политичком процесу.

Видео-састанку је присуствовало 77 представника различитих институција, чланова преговарачких група, чланова преговарачког тима, као и државних секретара.

Савјет координационог тијела је највише тијело координационе структуре Владе Србије на којем се разматрају фазе у припремању и вођењу преговора о чланству у ЕУ, спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ и сагледава позиција и реализација комплекснијих обавеза из процеса.

Нова методологија проширења ЕУ, која је представљена у фебруару, предвиђа снажније финансијске и политичке подстицаје за земље региона у приступању ЕУ, активнији и динамичнији процес уз јачу финансијску и политичку подршку земљама кандидатима, али истовремено и суспендовање процеса у случају назадовања у реформама.

Истовремено, да би био динамичнији, преговарачки процес је сада класификован према групама, односно кластерима, којих има укупно шест, а на основу којих су поглавља тематски окупљена. Кластери ће се отварати као цјелина.

Новина у тој методологији је и напуштање логике отварања и затварања поглавља јер се прелази на груписање тематски сродних поглавља у кластере.