latinica  ћирилица
31/07/2020 |  19:30 ⇒ 01/08/2020 | 15:21 | Аутор: РТРС

Да ли ће хрватској прослави "Олује" први пут присуствовати Србин?

Да ли ће први пут од протјеривања Срба из Хрватске, један Србин да обиљежи годишњицу "Олује", још није званично одлучено, иако је хрватски премијер то потврдио. Борис Милошевић, као потпредсједник Хрватске Владе, наводи се на званичној страници те институције, долази на обиљежавање. За РТРС, Милошевић каже да нема коментар, али да пратимо медије када је ријеч о овој теми.

"Дан побједе", како Хрвати "Олују" крсте од миља, 25 година од акције која је стотинама хиљада Срба отела домове, могао би да обиљежи први пут и један Србин.

Хрватски премијер потврдио је долазак српског потпредсједника хрватске Владе Бориса Милошевића, на обиљежавање.

Међутим, Милошевић за РТРС не жели да коментарише најаву Анреја Пленковића.

- Нећу давати никакве изјаве. Пратите још данас-сутра медије, засад не мислим давати никакве изјаве - навео је Милошевић.

Милошевић данас неће давати изјаве, међутим, прије неколико дана је за медије рекао да би био спреман да се жртвује за добробит Срба, макар то значило и одлазак на прославу "Олује". Његов страначки шеф тврди да то ипак није прослава.

- Борис не иде да слави, него иде да жртвује себе за то да и српске жртве и патње буду признате и да чујемо ријечи жаљења. Да мјеста која су сви заборавили, попут Грубора, посјете највиши хрватски представници, као што се најављује да ће доћи потпредсједник Владе, Томислав Медвед и предсједник државе Зоран Милановић и као што је премијер Андреј Пленковић спреман да оде у Вариводе - рекао је Милорад Пуповац, предсједник Самосталне демократске српске странке.

Да ли су посјета стратиштима и обиљежавање војне акције којом је протјерано 250.000 Срба, а око 2.000 побијено, у истој равни, нису објаснили ни Милошевић, ни Пуповац.

У Српској сматрају да је присуство било ког Србина обиљежавању "Олује", неприхватљиво.

- Желим да кажем да сам против тога и то није фер од власти у Хрватској да траже од било ког Србина да буде на таквом мјесту, јер се ради о погрому, егзодусу, етничком чишћењу и убијању жена и дјеце, не само на простору Хрватске него и на Петровачкој цести и на многим другим мјестима, и ако оде било који Србин тамо у име српске заједнице онда он томе даје легитимитет - истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Невјероватно је да се уопште полемише о томе да ли треба или не, отићи на обиљежавање "Олује", каже предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

Ниједан други народ не би учинио тако нешто, каже Савчић и додаје да је требало консултовати српске представнике, од Београда, Бањалуке, Српске православне цркве, па ако треба и до Чикага.

- Просто ненормално! Шта тај чин присуства потпредсједника хрватске Владе Србина значи? Да ли он има одговор на то? Да ли има одговор српској јавности? Да ли тај чин значи признање да је та акција легална, легитимна? - пита се Савчић.

Није тачно да ће Срби имати било какву корист ако одају почаст акцији "Олуја", каже предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић.

- Поставља се питање гдје је та црвена линија прихватања понижења највиших представника српског народа, политичке заједнице Срба у Хрватској од стране хрватске Владе. Ја не видим шта би то добро српски народ у Хрватској могао имати од одласка господина Милошевића тамо него још једно додатно и велико понижење - категоричан је Басташић.

Да ли ће српски представници заиста пристати да раме уз раме стану са хрватским војницима и влашћу, која се противи ћирилици и свему што има и призвук српског идентитета и тако обиљеже "Дан побједе" којим су Срби у Хрватској изгубили све – од жиота, преко огњишта, до имовине, биће познато за четири дана.