latinica  ћирилица
01/08/2020 |  12:39 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Милошевић потврдио да иде у Книн као потпредсједник Владе Хрватске

Борис Милошевић из Самосталне демократске српске странке потврдио је данас да ће 5. августа бити на обиљежавању 25 година од хрватске војно-полицијске акције "Олуја" у Книну у својству потпредсједника Владе Хрватске задуженог за људска права.
Борис Милошевић иде у Книн - Фото: Novosti.rs
Борис Милошевић иде у КнинФото: Novosti.rs

Милошевић је на "Фејсбуку" написао да као члан Владе, Србин из Хрватске, свјестан оптерећења ратног насљеђа у друштву које осјећају Срби у Хрватској, али и, како је навео, сви њени грађани, мора размишљати рационално и одговорно, те покушати допринијети бољем друштву и грађењу културе мира.

- Није ми било лако донијети ову одлуку, како због приватне породичне трагедије, тако због свих оних Срба који су у `Олуји` неког изгубили, оних који су у избјеглиштву, као и оних који су се вратили, иако им је процес повратка опструисан. Судбину тих људи добро знам јер скоро цијели професионални и политички стаж, протеклих 18 година, помажем у рјешавању њихових проблема - навео је Милошевић.

Он је подсјетио да је "Олују" дочекао у родном Шибенику, бринући тих дана за оца који је био мобилизован као хрватски војник, за своје пријатеље који су били у Хрватској војсци, као и за родбину која је била на другој страни.

Милошевић је навео и да је очева мајка, која није хтјела напуштати своју кућу у селу Брибирске Мостине, убијена ватреним оружјем из непосредне близине, а убица је пронађен случајно због властитог бахаћења.

Сматрао је, додао је Милошевић, да нико неће истраживати убиство "четникуше", те је осуђен на седам и по година, а изашао је послије три и по године, након што је добио помиловање од предсједника државе.

Од његовог одласка у Книн, Милошевић сматра да је "пуно важније градити атмосферу помирења и дијалога у којем као друштво морају бити признате и прихваћене све жртве, без обзира на националност".

- Свјестан сам да мој долазак у Книн код већине неће промијенити два различита погледа на `Олују`, али сам вољан прихватити сваки гест који иде ка томе да заједничком толеранцијом и уважавањем сами себе потврдимо као демократско друштво које може остварити суживот и просперитет, без обзира на сваку разлику, па тако и ону у тумачењу заједничке историје - објаснио је Милошевић.

Он сматра и да је "сазрио тренутак да политика разумијевања и поштовања другог побиједи политику мржње".

Одлазак Милошевића на обиљежавање војно-полицијске акције "Олуја" у Книн осудили су бројни званичници Србије и Републике Српске.