latinica  ћирилица
02/08/2020 |  10:02 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Укупан обим размјене са иностранством 2,08 милијарди долара

Република Српска је у првом полугодишту ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од 2,08 милијарди долара, док је покривеност увоза извозом била 75,2 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У овом периоду остварена је вриједност увоза од приближно 1,19 милијарди долара, а извоза скоро 894 милиона долара.

Вриједност оствареног извоза у првом полугодишту ове године била је мања за 14,3 одсто, а увоза мања за 12,3 одсто у односу на прво полугодиште прошле године.

Српска је највећи обим спољнотрговинске размјене у износу од 330,3 милиона долара остварила са Србијом, затим 287,5 милиона долара са Италијом и са Њемачком 210,8 милиона долара.

У спољнотрговинској размјени са земљама ЕУ Српска је у првом полугодишту остварила извоз већи од 669 милиона долара, док је вриједност увоза била скоро 691 милиона долара.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да су подаци о двоцифреном паду спољнотрговинских активности - увоза и извоза посљедица негативних ефеката пандемије вируса корона, која је погодила и тржишта земаља ЕУ.

- Охрабрује то што је јун мјесец у којем је остварен највећи спољнотрговински обим размјене. Западноевропска привреда почиње одређеним темпом да се придиже и изгледно је да домаћи привредни субјекти хватају прикључак, односно обнављају или настоје да обнове везе са иностраним партнерима које су имали прије пандемије - навео је Маркићевић.

Према његовим ријечима, охрабрујуће је и то што је Српска у спољнотрговинском пословању током пандемије имала скоро константан степен покривености увоза извозом.