latinica  ћирилица
02/08/2020 |  12:06 ⇒ 13:17 | Аутор: РТРС

Ловачким удружењима у Српској од 5.000 до 10.000 КМ (ВИДЕО)

Влада Републике Српске додијелила је грант од пола милиона марака Ловачком савезу. На конкурс су се јавила 74 ловачка удружења која ће, за реализацију пројеката, добити од 5.000 до 10.000 КМ. Циљ је подржати и афирмисати ловство и ловни туризам, који је један од стратешких праваца развоја Српске.
Ловци - Фото: РТРС
ЛовциФото: РТРС

Подршка Владе драгоцјена је Ловачком удружењу "Семберија", које је једно од највећих и најмногобројних у Српској. У протекле године кроз разне пројекте добили су од ресорног, министарства пољопривреде, више од 20.000 марака

- Та средства смо искористили за набавку камера, које смо поставили по ловишту. Други пројекат за које смо аплицирали се односио на изградњу волијера у ловачким секцијама за прихват младих фазанчића - каже Василије Савић, предсједник ЛУ "Семберија".

Амбициозне планове имају и у Ловачком удружењу "Вукови са Дрине" из Зворника. У овом пројекту аплицирали су за 10.000 КМ.

- Да уложимо у набавку фазанске дивљачи. Да изградимо још један дио квалитетних високих чека затвореног типа. Та средства су нама од велике користи - прича Бранислав Мирковић, предсједник ЛУ "Вукови са Дрине" Зворник.

Очување и обнова ловишта, изградња ловно-техничких и узгојних објеката, побољшање стања у свим ловачким секцијама и афирмација ловства уопште, приоритети су Ловачког савеза Републике Српске, који у стотинак удружења окупља око 25.000 чланова .

- Морамо пратити европске и свјетске трендове. Да би се то урадило није довољна наша чланарина, коју ловци издвајају него смо дошли до тога да се од Владе добију значајна средства за улагање у ловство. Шта ми то хоћемо, хоћемо да имамо опремљена и модерна ловишта - поручио је Живојин Лазић, секретар Ловачког савеза Републике Српске.  

До краја године сва ловачка удружења у Српској добиће и нову информатичку опрему и програме, која ће им омогућити јединствену базу података о ловиштима и дивљачи те бољу међусобну сарадњу. Конкурс је току, а средства и за овај пројект издвојиће Влада.