latinica  ћирилица
02/08/2020 |  18:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Да ли Црна Гора лежи на "црном злату"?

Прво истражно бушење које треба да покаже да ли има нафте у црногорском подморју, а које је било планирано за ово љето, одложено је за 2021. годину.

Како је речено у Управи за угљоводонике Црне Горе, бушење је одложено због пандемије вируса корона.

Према тренутним проценама Управе, очекује се да тај посао почне у првом кварталу наредне године, односно од јануара до краја марта.

Црна Гора је до сада закључила два уговора о концесији за истраживање и производњу нафте и гаса - први с конзорцијумом Ени/ Новатек 2016. године, а други с грчком компанијом Енергеан годину касније.

Из управе за подгоричке Вијести наводе да је прво истражно бушење одложено због оперативних тешкоћа насталих због актуелне епидемиолошке ситуације, као што су затварање граница и немогућност доласка подизвођача у Црну Гору.

Додају да је се, иако у измијењеним околностима, у тој земљи несметано обавља велики број активности у вези с истраживањем нафте и гаса.

Наводе и да је у Луци Бар формирана логистичка база гдје се већ допрема материјал који ће бити коришћен за истражно бушење.

Из Управе кажу да су, с обзиром да је прво истражно бушење било планирано за љето ове године, завршене све активности у вези са 3Д сеизмичким испитивањем.