latinica  ћирилица
02/08/2020 |  18:41 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Сарајевски Кризни штаб позвао на кажњавање због неношења маски

Кризни штаб Министарства здравства Кантона сарајево позвао је на кажњавање оних који не носе заштитне маске, а појединце, лаике, да се суздрже од јавног изношења ставова и савјетовања о начину узимања лијекова.
Сарајево (Фото: Sputnik/Маријана Колаковић) -
Сарајево (Фото: Sputnik/Маријана Колаковић)

Кризни штаб подсјећа да је 17. јула у Федерацији БиХ проглашена епидемија изазвана вирусом корона, а да то подразумијева поштивање свих наредби кризних штабова и законских одредби.

Указали су да је од 26. јуна прописано обавезно кориштење заштитних маски, те да су прописане санкције ако се то не чини.

Упућен је и позив појединцима, лицима без формалног медицинског образовања, да се суздрже од јавног изношења ставова и савјетовања о начину узимању лијекова, који се иначе издају контролисано на рецепт и користе под контролом љекара или фармацеута.

Особе које су лаици, како истичу из Штаба, често опажају здравље и болест на потпуно другачији начин од здравствених стручњака, посебно љекара.

- Здравствени стручњаци најчешће имају биомедицинско разумијевање болести и здравља, што је у супротности, а понекад и у конфликту са општим лаичким објашњењима - истичу из Кризног штаба кантоналног Министарства здравства.

Кантонални Кризни штаб подсјећа на смјернице Свјетске здравствене организације да особе са симптомима носе медицинску маску, самоизолују се и затраже савјет љекара чим почну да се осјећају, чак и ако су симптоми благи.

У симптоме спадају грозница, кашаљ, замор, губитак апетита, кратак дах и бол у мишићима.

Наводе се и остали неспецифични симптоми, као што су бол у грлу, назална конгестија, главобоља, дијареја, мучнина и повраћање. Такође, пријављени су губитак осјећаја мириса и окуса прије почетка респираторних симптома, напомињу из Кризног штаба.

Медији и појединци су позвани да се информишу само из релевантних, званичних и провјерених извора, као и да се суздрже од ширења непровјерених информација, панике и лажних вијести.

Кризни штаб Министарства здравства Кантона Сарајево позвао је грађане да избјегавају окупљања у затвореним просторима, велика груписања без дистанце и без употребе заштитне маске на отвореном, као и посебан опрез током годишњих одмора и путовања.