latinica  ћирилица
02/08/2020 |  19:46 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Велико признање из Србије професорки Тракиловић (ВИДЕО)

Проф. др Десанка Тракиловић, умјетнички руководилац Србадије, овогодишњи је добитник Златне значке Културно-просветне заједнице Србије. Ово признање се додјељује за дугогодишњи допринос развијању културних дјелатности - за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе народа и народности Републике Србије.
Десанка Тракиловић - Фото: РТРС
Десанка ТракиловићФото: РТРС

Златну значку професорки Тракиловић додијелила је Културно-просветна заједница Србије и Министарство спољних послова Републике Србије, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Хор Србадија је прошле године обиљежио 120 година од оснивања. Србадија је основана прије Првог свјетског рата и у вријеме Краљевине била носилац културног развоја Семберије. Забрањена је послије Другог свјетског рата , а 1992. године обновљена под диригентском палицом професорке Тракиловић и наставила да на најљепши начин промовише културну баштину и његује традицију и духовност српског народа.

Србадија својим стваралаштвом, преданим радом и истрајношћу, већ дуги низ година остварује завидне резултате на бројним домаћим и међународним такмичењима и представља истински понос Републике Српске.

До краја године Србадија би требало да добије властите просторије, односоно свој дом у обновљеном Соколском дому.