latinica  ћирилица
02/08/2020 |  19:52 ⇒ 03/08/2020 | 09:48 | Аутор: РТРС

Стражевица - легенда о закопаној цркви и три ћупа буди машту (ВИДЕО)

На Горњој Трусини, на самој граници берковићке и невесињске општине, уналази се мјесто Стражeвица, за које су везане бројне легенде и гдје се вијековима чува православље.
Стражевица - Фото: РТРС
СтражевицаФото: РТРС

Сматра се да је тамо закопана црква на чијим остацима се и данас служе свете литургије. Стражевица окупља бројне вјернике, гдје посебно у љетним мјесецима "оживи" приче о цркви, историји, закопаном злату...

На највјетровитој херцеговачкој узвисини, у нестварном пејазажу краса, крије се Стражевица, која крије причу о својој историји.

Претпоставља се да је ту постојала црква која је у доба Турака затрпана дрвљем и камењем. Кад се нашла под земљом почела је да се испреда прича и легенда да су у цркви закопана три ћупа - са златом, месом и просом.

- Легенда каже да је црква закопана пред долазак Турака и да су закопана три бадња - злата, проса и баковог меса - каже Ранко Лучић из Берковића.

Вијековима се чува и памти ова легенда, као и приче да су се лоше провели сви који су покушали откопати благо.

- 1939. године покушавали су да откопају благо, али је дувао толико јак вјетар да нису успјели. Ни наредни покушај није уродио плодом, а трагови копања виде се и данас - каже Лучић.

Стражевица чува легенду, али, што је још важније, вијековима чува православаље. Мјештани овог краја долазе овдје на свету литургију, друге недјеље по Петровдану.

- У спомен старе цркве која је срушена, одржава се света литургија другу недјељу по Петровом дану. Тада се у славу Божију окупи омладина из Дабра и Невесиња - каже Требињац Перо Дука.

За народ Берковића и Невесиња, Старжевица је свето мјесто, које радо посјећују, посебно у љетним мејсецима. Испод врха у стијенама је мали извор, чија се вода, сматра љековитом.

Сви који се попну до овог мјеста, гдје се сударају историја и мистика, обиђу и Шупљи камен, недалеко од извора. Према предању, проласком три пута око тог мјеста свака жеља биће испуњена.