latinica  ћирилица
02/08/2020 |  22:47 ⇒ 03/08/2020 | 09:55 | Аутор: СРНА

Лукач: МУП Српске једини у БиХ има концепт борбе против тероризма

Министарство унутрашњих послова Републике Српске једини у БиХ има концепт борбе против тероризма и на такав начин држи ситуацију под контролом, изјавио је ресорни министар Драган Лукач.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач је истакао да ниједан параџемат не постоји на територији Републике Српске нити ће им бити дозвољено да се на било који начин инфилтрирају, али су зато организовани на подручју Федерације БиХ.

- Има десетне параџемата, направљен је један нови вјерски правац, а то је вехабизам и управо су вехабије извели терористичке акте у БиХ - рекао је Лукач за АТВ и додао да су кроз параџемате организовани многи одласци на страна ратишта.

Он је додао и да сваки терористички акт у Европи, па и у САД, има везу са БиХ, што сматра да је поражавајуће.

За мигранте је рекао да су промијенили начин доласка, али да МУП предано ради на томе да држи под контролом све који се крећу територијом Српске.

Лукач је навео да мигранти сада стижу аутобусима, да у Бањалуку свакодневно на тај начин долази њих педсетак, али да полиција Српске ради на томе да их спријечи да чине кривична дјела.

Он је истакао да полиција према њима не примјењује никакву силу, али је подсјетио на инцидент код Лакташа када је мигрант потегао пиштољ на полицајку, која је храбро реаговала, те додао да ће то лице бити процесуирано.

Број кривичних дјела која мигранти почине на територији Републике Српске је миноран, рекао је Лукач и указао на веома тешку ситуацију у Унско-санском кантону, гдје се крећу у групама и међу којима сигурно има опасних лица.

- БиХ не може да буде никакав паркинг за мигранте - категоричан је Лукач, који сматра да са нивоа БиХ треба више притиска према ЕУ да би се тај проблем рјешавао.

Лукач је напоменуо да су процјене које су раније долазиле из Сарајева да БиХ није интересантна мигрантима биле погрешне.

Први човјек МУП-а Српске је указао и да у региону постоје одређене мафијашке групе које су развиле своје кракове према БиХ, које се обрачунавају између себе и не очекује се да ће то ускоро престати, али ће полиција наставити да их прогони.

Он је истакао да ће о том питању бити настављена међународна сарадња будући да је дошло до ексалације између тих криминалних група.

Када је ријеч о именовању Синише Кострешевића за директора Полиције Републике Српске, Лукач је сигуран да ће он моћи да одговори свим задацима будући да има велико искуство.

- План за даље је јачање МУП-а Српске, јачамо наше капацитете о питању обучавања, опремања и школовања - рекао је Лукач, који је сигуран да полиција Српске може да одговори свим изазовима.

Током епидемије вирусом корона, Лукач је навео да је полиција у Српској одговорила задатку, те додао да је било заражено тридесетак људи, али је већина то превазишла и враћају се на посао.

Замјеник министра безбједности у Савјету министара Недељко Јовић истакао је да мигрантску кризу не може ријештити БиХ, јер ту није настала.

- Није реално да ће ускоро доћи до депортације у земље поријекла - рекао је Јовић и додао да је дужност надлежних служби у БиХ да обезбиједе сигурност својим грађанима.

Он је напоменуо да међу мигрантима има безбједносно интересантних лица и да се тим питањима баве надлежни.

Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци, рекао је да Република Српска у безбједносном смислу мора да обрати пажњу на себе, те је указао на јачање исламског радикализма због чега мора да јача своје капацитете.

Жупљанин је истакао да је за мигранте једино рјешње депортација, као и да за рјешавање мигрантске кризе мора постојати воља релевантних политичких фактора.

Он је истакао да у БиХ нема сагласности да се ријеши мигрантска криза, да се БиХ понаша глупо, апсурдно, јер умјесто да се усмјери на заштиту границе и уласка, она спречава њихов излазак према земљама ЕУ.

Према његовим ријечима, мигрант и избјеглица немају ни терминолошки нити статусно иста права.

Жупљанин је указао да је за Републику Српску област безбједности веома важна и да ништа не може да се ради без њених институција.