latinica  ћирилица
03/08/2020 |  09:11 ⇒ 10:12 | Аутор: РТРС

Како је породица Халкидис вратила отето дјетињство браћи Радоњић из Бањалуке? (ВИДЕО)

За вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата, Грчка је била једна од ријетких земаља у Европи и свијету која је, упркос медијској хајци стала на страну српског народа. Многи се сјећају бројних хуманитарних акција које су Грци организовали и помоћ слали Србима. Један од, нама познатих Грка, свештеник Ермолаус из Патре, покренуо је акцију прихватања дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске у грчке породице.
Ранко и Давор Радоњић - Фото: РТРС
Ранко и Давор РадоњићФото: РТРС

Ранко је имао шест, а Давор тек четири мјесеца кад је њихов отац као припадник Југословенске народне армије изгубио живот.

Био је то немјерљив губитак за породицу. Њихова мајка, преузела је уз своју, и улогу оца. Тежак живот, борба за опстанак и останак у честитости обиљежили су дјетињство браће Радоњић.

1994. године, приликом хуманитарне посјете оца Ермолауса Бањалуци, Ранко и Давор добили су позив да оду у Грчку.

Тамо у "Земљи нара и крина" у граду Патра, угостила их је породица Халкидис.

Шест година млађи Давор и данас се сјећа свог боравка и предивних тренутака у Грчкој.

Браћа Радоњић данас имају своје породице. У знак сјећања и дивних тренутака које су доживјели у својој другој породици Ранко је својој дјеци дао имена Филип и Софија, како су се звали рођаци породице Халкидис.

Република Српска и Грчка након четврт вијека желе да испричају причу о грчим породицама које су током ратног вихора у Босни и Херцеговини угостиле дјецу погинулих српских бораца.

Позив "Невидљивим херојима Грчке" упутио је познати грчки глумац Јанис Серветас.

Процјењује се да су током Одбрамбено-отаџбинског рата у БиХ од 1992. до 1995. године грчке породице прихватиле око 20.000 дјеце из Републике Српске и Србије.

Тада су многи од њих стекли своје друге породице - породице које су им дале ратом одузето дјетињство.

Дјеца, а данас одрасли људи, попут Ранка и Давора захваљујући невидљивом херојима Грчке могу својој дјеци да причају и показују фотографије из дјетињства.

За њих ће невидљиви хероји Грчке увијек бити ВЕЛИКИ И УВИЈЕК ПРИСУТНИ.

Хвала пријатељима из Грчке, хвала свим невидљивим херојима који кроз ову акцију треба да постану видљиви.