latinica  ћирилица
03/08/2020 |  12:08 | Аутор: СРНА

Вулин: Милошевићевим одласком у Книн неће престати мржња према Србима

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да одласком потпредсједника хрватске Владе из редова Самосталне демократске српске странке Бориса Милошевића на обиљежавање 25 година од злочиначке акције "Олуја", неће престати мржња према Србима.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

- Нека нам каже Милошевић - шта ће се то конкретно побољшати, шта ће добити? Мржња неће престати јер свако улагивање усташама на крају се сведе на то да усташе траже још нешто - рекао је Вулин за телевизију Пинк.

Вулин је оцијенио да ће сљедеће године од Милошевића бити захтијевано да дође у Книн и каже да није ни било етничког чишћења.

- И даље верујем да ће Милошевић разумети где га воде и зашто, да ће водити рачуна не само о Србима у Хрватској, већ и о српском народу у целини, да ће размислити о томе каква је то порука за Србе који живе на простору Косова и Метохије и да ће после овога њима тражити да иду на гробове припадника терористичке ОВК и да поздрављају све оно што су тражили - рекао је Вулин.

Он је позвао хрватску Владу да одговори на питање зашто не побољша положај Срба и зашто то условљава признањем да је "`Олуја` безгрешна" и да је "добро што су протерали 250.000 и убили 2.000 њихових сународника".

- Зашто терате српски народ да прихвати да је усташко дивљање заправо добробит за њих и како ћемо се то помирити ако Срби треба да прихвате да су сви злочини над њима заправо цивилизацијски напредак, а да Хрвати нису чинили ниједан једини злочин? - пита Вулин.

Он је поручио да ће и ове године, када се навршава 25 година од "Олује", страдање Срба бити обиљежено на примјерен начин.

Вулин је напоменуо да је предсједник Србије Александар Вучић први државник Србије који је на адекватан начин обиљежио "Олују" када је 2015. године заједно са тадашњим предсједником Републике Српске Милорадом Додиком са моста на Рачи спустио вијенац у ријеку Саву у знак сјећања на све страдале Србе.

- У том тренутку, коначно, рекао је оно о чему смо ћутали свих година – о том страшном злочину, о том ужасу који је задесио српски народ, о том усташком дивљању које никада није кажњено - рекао је Вулин.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.