X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
03/08/2020 |  13:59 ⇒ 14:01 | Извор: ТАНЈУГ

Пуповац: Милошевић иде у Книн да би ставио "крст на мржњу"

Представник Срба у Хрватској Борис Милошевић не иде у Книн на обиљежавање 25. годишњице операције "Олуја" да би славио, већ да би ставио "крст на мржњу", рекао је данас Тањугу предсједник СДСС-а Милорад Пуповац и истиче да би Милошевићев одлазак у Книн требало да допринесе да се сви суоче с патњом и страдањем оних других.
Милорад Пуповац (Фото:Patrik Macek/PIXSELL) -
Милорад Пуповац (Фото:Patrik Macek/PIXSELL)

Пуповац, који је у Двору на Уни у Хрватској присусуствовао обиљежавању годишњице прогона и страдања Срба током и послије "Олује", каже да би одлука Бориса Милошевића требало да допринесе и да сви они који су починили злочине над српским народом одговарају за то што су починили.

- То је била тешка одлука, да представник српског народа оде на 25. годишњицу 'Олује'. Да стави крст на мржњу међу Хрватима и Србија, који се одашиљу са мјеста страдања и мјеста обиљежавања, коју људи осјећају због својих патњи и страдања и због политика које то користе - појаснио је Пуповац.

Како каже, Милошевић одлази у Книн да би се ударио темељ окретању ратне странице према страници мира, која, према његовој оцјени, у Хрватској па и у односима и комуникацији између Србије и Хрватске никако да добије "пуну и трајну прилику".

Милошевић иде у Книн и да би, коначно, свака жртва, хрватска или српска, свако прогонство и избјеглиштво било признато и поштовано, истакао је Пуповац.

- Представник СДСС-а и нашег народа у Хрватској не иде тамо да би славио и то треба да разумије свако, са хрватске и српске стране. С друге стране, не иде тамо да би урадио било шта што би спријечило да се свако са своје стране суочи с чим треба да се суочи, с патњом, прогоном и страдањем других. У овом случају Хрватска треба освестити страдање и патње Срба - нагласио је Пуповац.

Он је напоменио да је одлазак у Книн на обиљежавање "Олује" жртва Бориса Милошевића.

- Када се то постигне, као што се ових дана види да се то гради и као што се данас овдје у Двору видјело да се то гради, онда ће људи који су данас гњевни, који куну, схватити да је то урађено зато да они коначно осјете да је неко пожалио за њиховим патњама и да је неко спреман да се суочи с одговорношћу за њихово страдање - рекао је Пуповац.

Упитан да ли ће та жртва Милошевића допринијети да злочини над Србима буду кажњени, Пуповац одговара да је то, такође, једна од ствари којој треба да допринесе одлазак представника Срба у Книн.

Подсјећа да су ријетки злочини над Србима који су кажњени, док су многи Срби кажњени за злочине који су почињени над Хрватима и поручује да се то мора промијенити, јер је неприхватљиво да се само Срби кажњавају.

Зато представници Срба очекују да, осим жаљења, крене санкционисање оних који су починили злочине.

- Зато нам је неопходна сарадња Хрватске и Србије, да обнове оно што су престале да раде 2011. године, а што отежава живот људи у Хрватској и односе двије земље - додао је Пуповац.

Како каже, осим геста којим се исказује поштовање жртава и то, кажњавање за почињене злочине над Србима, био је саставни дио разговора које су водили представници Срба, поставивши то питање као вазно за успостављање повјерења и обнову мира.

На питање како ће Срби из Хрватске бити представљени у Рачи, гдје ће Србија и Република Српска заједно обиљежити годишњицу страдања у "Олуји", Пуповац је рекао да ће, у договору с предсједником Србије Александром Вучићем, ту бити дјеца из колоне, која су прије 25 година прешла у тој колони у Србију, а онда су се након неколико година, у жељи и чежњи за завичајем, вратили и почели да обнављају свој и живот свог народа у Хрватској.

У Рачи ће, наводи, бити четворо младих, међу којима је једна посланица у Сабору, а други су предсједници општина или замјеници предсједника општина у којима Срби имају релативну већину или је у њима највећи број Срба који живе у Хрватској.

Упитан да ли би и представник хрватског народа у Србији да присуствује обиљежавању у Рачи, Пуповац одговара да не би никоме желио да ставља терет који му не припада, као што ни сам не воли да се Србима у Хрватској ставља терет који им не припада, али наглашава да би представник службене Хрватске у Србији свакако требало да присуствује том обиљежавању.

Али, за то је неопходно стварати претпоставке, указује Пуповац и додаје да је зато неопходно да обиљежавање страдања буду "нижег тона", са више уважавања према другој страни, јер сваки повишен тон смањује могућност да друга страна боље разумије шта је неки човјек прошао.

- Надамо се да ће у некој будућности, у сљедећим корацима, и то бити нормално - подвукао је Пуповац.

На питање какав пријем у Книну очекује за Милошевића, каже да ће њему свакако бити веома тешко и да је то за њега највећи изазов.

- Ко ће све бити по улицама и какви ће људи бити тамо... То је друго питање, за друге институције. Вјерујем да Милошевић у протоколарном дијелу, у којем ће боравити, неће имати тешкоће, а шта ће бити на другим мјестима и каква ће се знамјења видјети која ће бацити сјену на његов гест и на наше намјере, то је питање за друге институције, ако их буде - рекао је Пуповац.