latinica  ћирилица
03/08/2020 |  15:46 ⇒ 15:47 | Аутор: sputniknews.com

Кон: Послије вируса корона неке ствари ће можда бити трајно забрањене

Шта ћемо када ово почне да се смирује, то је питање. Да ли ће бити попуштања или ће неке ствари бити трајно забрањене, о томе ћемо дискутовати у штабу, али и са јавношћу, врло могуће, рекао је епидемиолог Предраг Кон на конференцији Кризног штаба.
Др Предраг Кон - Фото: ТАНЈУГ
Др Предраг КонФото: ТАНЈУГ

О смањивању броја посјетилаца на купалиштима попут Аде циганлије Кон је рекао да лично размишљајући не види неко рјешење.

- Чињеница је да ако имате овакву ситуацију да на 100.000 људи да има оних који не знају да су инфицирани и да пренесу на некога. Јавна купалишта су у надлежности града, а кажњавање је тешко изводљиво, али мора да постоји нека контрола - истакао је Кон.

Он је рекао да је полазак у школу суштинско и најзначајније питање у овом тренутку јер се приближава.

- У Кризном штабу смо добили дописе са моделима које је министар Шарчевић поменуо. Морам да нагласим да су неке ствари добро процијењене од самих просвјетара - рекао је Кон.

Он је поручио да се и даље мора продискутовати о томе да ли је корисно, ако постоји одговарајућа дистанца, да се носе маске или да направе када ће да се скидају, нагласивши да није једноставно доносити одлуке по том питању.

За вртиће је рекао да ће, као и раније, консултовати педијатре.

- Шта ћемо када ово почне да се смирује, то је питање. Да ли ће бити попуштања или ће неке ствари бити трајно забрањене, о томе ћемо дискутовати у штабу, али и са јавношћу, врло могуће - наговијестио је Кон.

Вакцинација против грипа за дјецу је обавезна само за оне који имају неке хроничне болести, подсјетио је оКн. У овој ситуацији ће бити иста препорука као и увијек.