latinica  ћирилица
03/08/2020 |  19:41 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

За пројекте у девет локалних заједница у Српској 690.000 КМ средстава ИРБ (ВИДЕО)

Са 690.000 марака бесповратних средстава Инвестиционо-развојна банка Републике Српске подржала је реализацију приоритетних пројеката у девет локалних заједница.
ИРБ - ссатанак - Фото: РТРС
ИРБ - ссатанакФото: РТРС

Средства додијељена у оквиру Финансијског механизма, који се реализује већ шесту годину, биће искоришћена за реализацију пројеката унапређења здравствене заштите, управљања комуналним отпадом, изградњу водоводне инфраструктуре, изградњу вртића и подршку пољопривредној производњи.

Девет локалних заједница и пројекти у укупној вриједности од 1,1 милион марака.

Финансијски механизам Инвестиционо-развојне банке издашно је, са готово 90.000 марака, помогао пројекат унапређења квалитета услуге управљања комуналним отпадом на подручју Новог Града.

Од додијељених средстава извршиће се замјена дотрајалог камиона за одвоз отпада и повећање броја зелених острва.

- Један је камион из 2013. године, други је 1988. година производње и он је у поприлично лошем стању, што кажу, његов рок коришћења је давно истекао и извршиће се замјена тог камиона - изјавио је директор Комуналног предузећа "Комус" Нови Град Данко Војновић.

Са представнцима локалних заједница у којима ће бити реализовани пројекти за које су додијељена средства, потписан је уговор.

За Фочу, ова средства прилика су за коначну санацију 117 година старог објекта Дома здравља.

За Градишку, додијељена средства прилика су за рјешење питања водоснадбијевања за најугроженије.

- Уз замјену крова, столарије и фасаде, адаптираће се једна сала за групни рад са пацијентима гдје се планира оснивање школе за труднице, рад са пацијентима са малигним обољењима, дијабетичарима - изјавила је начелница Одјељења за финансије општине Фоча Мирјана Давидовић.

- Обезбиједићемо прикључака негдје 590 нових, а са друге стране ћемо побољшати хидролошке услове за 1.934 исто тако потрошача осјетљиве категорије нашег друштва - изјавио је градоначелник Градишке Зоран Аџић.

У ИРБ-у кажу, Финансијски механизам је и успостављен како би помогао реализацију, за локалне заједнице, кључних пројеката и тако допринио јачању јавних услуга, али и развоју недовољно развијених средина.

Ове године стигле су 43 пријаве, једини критеријум за додјелу средстава које је обезбиједило Министарство финансија и Влада Швајцарске путем Развојног пројекта Уједињених нација, био је квалитет написаног пројекта.

- До сада, у оквиру свих јавних позива, у оквиру Финансијског механизма, успјешно је реализовано пројеката широм Републике Српске преко седам милиона марака, од тога 4,4 милиона су грант, то јест неповратна средства - изјавио је в.д. директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац.

Најављен је и седми јавни позив. Биће објављен у петак, 7. августа, трајаће 30 дана, а очекује се да уговори о додјели средстава буду потписани почетком октобра.