latinica  ћирилица
03/08/2020 |  19:43 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Конституисана Скупштина Србије (ВИДЕО)

У Србији је формирана нова Народна скупштина, на основу резултата прошломјесечних парламентарних избора.
Србија - Скупштина - Фото: B92
Србија - СкупштинаФото: B92

Конститутивна сједница је одржана упркос отежаним условима због вируса корона, али и поновног покушаја организовања протеста.

Иако су од синоћ припремане нове демонстрације пред Народном скупштином, тек неколико стотина грађана окупило се на платоу испред Дома. Уз јаке снаге реда и строге мјере дезинфекције, Србија је добила нови Парламент.

Потврђено је свих 250 мандата.

Међу 188 посланика СНС је и познато лице с оне стране Дрине - Адам Шукало. Осим 32 посланика СПС-а, у Скупштину улази и 11 чланова Шапићевог СПАС-а који су једини прешли цензус. Као странке националних мањина у Скупштини су и војвођански Мађари, СДА Санџака, као и Зукролићева Странка правде и помирења, са којом Србија добија и првог посланика са хиџабом, на што су демонстранти негодовали.

Предсједник СНС Александар Вучић одржао је обећање о новој енергији и новим лицима, па је најмлађи посланик из ове странке 21-годишњи Никола Лазић.

Демонстранти су гађали посланике јајима и парадајзом, при чему је предњачио рашчињени монах Антоније Давидовић. Озбиљније испаде полиција је спријечила хапшењем Срђана Нога, десничара који стоји и иза недавних протеста, а који се упутио са пушком за пеинтбол. Опозиција која је бојкотовала ове изборе, најавила је да ће фомирати своју скупштину.

Формирањем скупштине, почео је да тече рок од 90 дана за формирање Владе. Вучић каже да има неколико опција, а ако у власт уђе СПАС Александра Шапића, ово ће бити први сазив у историји Србије без опозиције.