latinica  ћирилица
03/08/2020 |  19:45 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

У Фочи изведена прва лапароскопска операција проширене слезинске артерије (ВИДЕО)

У Универзитетској болници Фоча изведена је прва лапараскопска операција проширене слезинске артерије у Републици Српској. У овој установи обављен је и први порођај породиље позитивне на вирус корона.
Операција, Фоча - Фото: РТРС
Операција, ФочаФото: РТРС

Операцију је мини-инвазивном процедуром извео хируршки тим – абдоминални и васкуларни хирурзи, анестезиолози и медицинари.

Ријеч је о ријетком обољењу који се јавља код око један одсто људске популације и четири пута више код жена. Двадесет одсто крварења у стомаку настаје због овог обољења. 

- До сада су оперативни захвати извођени отвореним класичним путем. Тако да смо ми први пут успјели да самостално без подршке љекара из Србије урадимо такав оперативни захват - изјавио је начелник Одјељења за општу и абдоминалну хирургију Универзитетске болнице Фоча Ненад Лаловић.

У Универзитетској болници Фоча истичу да настављају тренд операција овим техникама. Љекари су више пута доказали је да могу самостално радити најсложеније захвате.

- Значи, морамо имати едукован хируршки кадар, а мислим да ми добар кадар и имамо. Сматрам да и у будућности ова установа може да послужи као примјер око свих нових процедура -  рекао је директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић.

И на Гинеколошко-акушерском одјељењу простор и рад су прилагодили епидемиолошкој ситуацији.

Опремљене су посебне просторије за порођаје жена позитивних на вирус корона. Прва се породила Требињка, царским резом.

- У том дијелу имамо и салу за царски рез и једну порођајну салу и дио соба гдје су одвојено мајка и беба. Порођај је протекао добро, мајка и беба су добро - изјавио је начелник Гинеколошко-акушерског одјељења Универзитетске болнице Фоча Владимир Чанчар.

У овој болници посљедњих мјесеци на Одјељењу за лијечење обољелих од Ковида-19 свакодневно је на лијечењу око 30 пацијената.

Уз PCR тестове, којих је од опремања лабораторије урађено 1.600, раде се и брзи серолошки тестови.