latinica  ћирилица
03/08/2020 |  19:53 ⇒ 22:06 | Аутор: РТРС

Двориште као из бајке (ФОТО/ВИДЕО)

Двориште Јовице Косића, из насеља Чесма, изабрано је за најљепше у Бањалуци. Комисија је имала много посла да између великог број пријављених изабере најљепше, а у ужи круг је ушло пет дворишта.
Двориште - Фото: РТРС
ДвориштеФото: РТРС

Грађани су имали прилику да два дана галасају и одабрали су најљепше.

Породица Косић сваки слободан тренутак проводи у дворишту. Они кажу да би двориште било лијепо, треба имати мало идеја, али много љубави и рада.

Двориште, Фото: РТРС

У шали додају, да пријатељи из града њима долазе на кафу љети, а они њима иду у град зими. Радују се освојеној награди, посебно коментарима непознатих људи.

Јовица истиче да највише уживају када сједе код фонтане, па слушајући жубор воде и пој птичица пију јутарњу кафу.

Двориште, Фото: РТРС

Отаџбински рат довео је Мирјану и Јовицу из Травника и Витеза у Бањалуку гдје су и свили породично гнијездо. Након градње куће, на ред је дошло и двориште. Мирјана је задужена за цвијеће, кћерка Неда за фарбање и умјетнички размјештај, а син Немања помаже у физичким пословима. Пријатељи су им, знајући за њихову љубав према старинама, поклањали алатке и прибор који им више није био потребан.

Фонтана има посебну сентименталну вриједност. Саграђена је од камења са рушевина родних кућа Мирјане и Јовице, али и камења донесеног из десетак манастира од Јерусалима, преко Свете Горе и Хиландара до Острога.

Јовица каже да су камен доносили са бројних мјеста, из ријека, са излетиште, па су га понекад колеге у шали и прозивали због ове навике.

- Рекох, кад будете имали фонтану у коју ћете уградити камен са Хиландара, биће вам јасно! - поручио им је Јовица.

На неки начин, чланови породице Косић постали су и чувари традиције, а Јовица каже да је то зато што воле и поштују  традиционалне српске обичаје.

Двориште, Фото: РТРС

Све у дворишту, Јовица је направио сам својим рукама и обичним алатом. Природни елементи, као што су дрво и камен су најзаступљенији.

Нешто старо, нешто ново. Нове идеје, а старе ствари. Као у Музеју илузија. Љубав, слога, поштовање, оно је што краси породицу Косић. И све уткано у двориште, као бајка, као басна, као снови о прошлости за заједничку будућност.