latinica  ћирилица
04/08/2020 |  09:47 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Угрожено одржавање избора, спорна компанија за штампање листића

Група компанија упутила је жалбу Централној изборној комисији БиХ на одлуку да фирма "Унионинвестпластика" из Сарајева буде ангажована за штампање и паковање гласачких листића за предстојеће локалне изборе.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар изјавио је за Дневни аваз да су жалбу поднијеле компанија "Атлантик ББ" из Бањалуке, те "Игеп БиХ" и "Фарма пром" из Сарајева.

Он је оцијенио да би у овој ситуацији могло доћи до угрожавања рокова приликом спровођења изборних процедура.

- Жалба је прослијеђена Канцеларији за разматрање жалби. Тражили смо хитност у поступању, с обзиром на јавни интерес и на наше рокове, јер ми што прије морамо кренути у реализацију услуге штампања и паковања гласачких листића - навео је Бакалар.

Нaгласио је да гласачки листићи морају бити спремни до краја септембра, да би били послати гласачима који су се пријавили за гласање путем поште.

Предсједавајућа Канцеларије за жалбе Жељка Клобучар потврдила је за Аваз да је жалба ЦИК-а примљена, те да су, према процедури, компаније које су се жалиле јуче обавијешетене да морају уплатити административну таксу и накнаду за покретање поступка.

- Накнада је у овом случају велика и зноси око 10.000 КМ и још 100 КМ за административну таксу. Када та накнада буде уплаћена, жалба ће се сматрати потпуном - рекла је Клобучар, додајући да ће жалба бити одбачена, уколико компаније не уплате накнаду у законском року од три дана.

ЦИК је 17. јула изабрао компанију "Унионинвестпластика" из Сарајева као најповољнију за услуге штампања и паковања гласачких листића са укупном цијеном понуде од 688.485 КМ без ПДВ-а, односно 805.528 КМ са ПДВ-ом.