latinica  ћирилица
04/08/2020 |  10:26 | Аутор: СРНА

Проширење туристичке понуде пећине Орловача

На локалитету спелеолошког комплекса пећине Орловача у Сумболовцу, код Пала, данас су почели припремни радови за изградњу амфитеатра за обуку спелеолога и терасе за одмарање преко рјечице Сињеве с циљем промоције и развоја туризма и како би овај споменик природе био још привлачнији, рекао је стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић.
Пећина Орловача - Фото: СРНА
Пећина ОрловачаФото: СРНА

Он је навео да ће планирани додатни садржаји обухватати и ферату, висећи мост, смјерове за спелеолошку обуку, пројекат упознавања ученика основне школе са спелеолошким техникама, организовање истраживања пећине и спуштање низ стијене са професионалном опремом.

Самарџић је истакао и да је план да се видиковац који се налази на врху пећине споји са фератом уз стијену Орловаче у дужини 100 метара.

Напоменуо је да је урађен план и програм управљања пећине за наредних пар година и да се у складу са тим праве додатни садржаји, што су подржали начелник општине Пале Бошко Југовић и Мирослав Симовић, директор Културног центра Пале, установе која управља пећином Орловача, која је споменик природе.

- У току ове године успјели смо да урадимо видиковац до којег се долази стазом здравља, чија је дужина пет километара, као и сувенирницу. Такође, биће урађен паркинг и једна окретница за аутобусе, чега до сада није било - нагласио је Самарџић.

Директор Културног центра Пале Мирослав Симовић рекао је да настоје да прошире туристичку понуду и туристичке капацитете ове пећине, додавши да је у плану прављење ферате - екстремнији вид туризма уз могућност пењања уз стијене које ће бити спојене са висећим мостом на стијени изнад пећине.

Он је навео да ће правити један мини-амфитеатар гдје ће се одржавати спелеолошка предавања и обука за млађе како би могли истраживати пећину.

- Улазимо у пројекат прављења терасе, гдје ће сви посјетиоци имати могућност да сједе, уживају у љепотама и чекају свој ред за обилазак пећине - каже Симовић.

Захвалио је сарадницима, посебно Самарџићу, који више од 10 година ради на побољшању понуде пећине Орловача, те да уз помоћ начелника општине Југовића отпочињу пројекте.

Југовић је нагласио да ће Свјетска банка финансирати пројекат израде стратегије туризма општине Пале, за шта ће издвојити 100.000 КМ, а која ће одредити на који начин ће пећина бити кориштена у смислу њене заштите.

- Извршили смо одређена преусмјеравања средстава намијењених Културном центру и договорили да дио буде усмјерен за санацију околног терена, изградњу одређених садржаја који могу допринијети и потпунити туристичку понуду пећине. Додатни садржаји биће рађени паралено са изградњом приступног пута који треба ових дана да почне - рекао је Југовић.

Према његовим ријечима, циљ је да у овој и идућој години и са другим пећинама на подручју Пала буде употпуњен дио спелеолошких активности пећине Орловача.

Југовић је истакао да локална заједница подржава све оно што се ради у вези са унапређењима туристичке понуде пећине Орловача, посебно додатни садржаји који имају перспективу у туризму који је погођен у доба вируса корона.