latinica  ћирилица
04/08/2020 |  11:14 | Аутор: СРНА

"Нико не може да легитимизује етничко чишћење"

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је данас да нико не може да легитимизује злочиначку акцију "Олуја" војно-полицијских снага Хрватске из 1995. године, напомињући да је ријеч о етничком чишћењу Срба из Хрватске.
Српске избјеглице послије хрватске акције "Олуја" - Фото: РТРС
Српске избјеглице послије хрватске акције "Олуја"Фото: РТРС

- Нико не може да легитимизује ту акцију, ко год да буде тамо и шта код да каже - рекла је Брнабићева, коментаришући најављени одлазак представника Самосталне демократске српске странке Бориса Милошевића у Книн на обиљежавање 25. година од "Олује".

Брнабићева је рекла да присуство Милошевића том скупу у Книну не може да подржи, али да неће ни да га осуђује.

- Не бих да осуђујем човјека, сигурна сам да ни њему није лако - рекла је Брнабићева за ТВ Пинк.

Она је нагласила да акција "Олуја" представља етничко чишћење Срба из Хрватске и да је то рекао и тадашњи хрватски предсједник Фрањо Туђман.

У Сремској Рачи вечерас ће бити обиљежен Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја", а помену ће присуствовати Његова светост патријарх српски Иринеј, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник и премијер Србије Александар Вучић и Ана Брнабић.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила. Око три четвртине страдалих било је старије од 60 година, а међу жртвама је 551 жена.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.