latinica  ћирилица
04/08/2020 |  11:59 | Аутор: СРНА

Продановић: Жалбе доводе у питање ваљаност одлуке ЦИК-а

Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Лазар Продановић изјавио је Срни да је велики број жалби на одлуку за штампање гласачких листића за локалне изборе у БиХ симпроматичан у контексту тога да ли је Централна изборна комисија БиХ изабрала најбољег, најповољнијег и најквалитетнијег понуђача.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

Продановић је рекао да се нада да ће Канцеларија за жалбе брзо реаговати како не би дошло до угрожавања рокова за одржавање локалних избора заказаних за 15. новембар, али да је ЦИК БиХ требало да води рачуна о томе да се не пролонгира штампање гласачког материјала

- Велики број жалби на одлуку уговорног органа за штампање гласачких листића за предстојеће локалне изборе у БиХ симпроматичан је у контексту тога да ли је упитна, да ли је компетентна, односно да ли је ваљана одлука ЦИК-а у смислу да је изабран најбољи, најповољнији и најквалитетнији понуђач - рекао је Продановић.

Продановић, који је у више наврата био члан Интерересорне радне групе парламента БиХ која је дуго радила на измјенама Изборног закона БиХ, истиче да треба сачекати одлуку Канцеларије за разматрање жалби БиХ.

- ЦИК би морао водити рачуна при оваквим одлукама како се не би одлагао процес штампања гласачких листића што би могло да изазове проблеме са кашњењем и неблаговременим штампањем гласачких листића, а самим тим и одржавањем локалних избора у БиХ - рекао је Продановић.

Коментаришући чињеницу да жалбени поступци у БиХ трају дуго, Продановић је рекао да је то лоше, али да је у овом случају неопходно да Канцеларија за разматрање жалби брзо и ефикасно реагује.

- Уколико буде жалби и на такву одлуку, онда би Суд БиХ могао да донесе коначно рјешење - рекао је Продановић.

Продановић је изразио нада да ће "цијела игра око ЦИК-а и одржавања локалних избора у БиХ бити повољно завршена".

- Надам се да ће се све посложити како треба, али цијела ова игра указује на упитност компетенција нелегитимно и у супротности са законом изабраног највећег броја чланова ЦИК-а. Мислим да у одређеном смислу у свему овоме постоји одговорност оних који су приступили таквом процесу, а који често оптужују неке од политичких партија које су носиоци власти у БиХ - истакао је Продановић.

Група компанија упутила је жалбу ЦИК-у БиХ на одлуку да фирма "Унионинвестпластика" из Сарајева буде ангажована за штампање и паковање гласачких листића за предстојеће локалне изборе.

Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар оцијенио је да би у овој ситуацији могло доћи до угрожавања рокова приликом спровођења изборних процедура.

Он је рекао за Дневни аваз да је жалба прослијеђена Канцеларији за разматрање жалби од које је затражена хитност у поступању, указујући да гласачки листићи морају бити спремни до краја септембра да би били послати гласачима који су се пријавили за гласање путем поште.