latinica  ћирилица
04/08/2020 |  13:30 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

"Олуја" - вјечна опомена Србима да буду јединствени

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да је сјећање на невино настрадале и прогнане у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", највећем етничком чишћењу деведесетих година прошлог вијека на простору бивше Југославије, вјечна опомена српском народу да се првенствено мора ослонити на себе и бити јединствен јер само јединствен и снажан може опстати.
Акција Олуја -
Акција Олуја

- За сваког Србина, а посебно за оне поријеклом из Хрватске, болна је чињеница да 250.000 протјераних, 1.869 погинулих и несталих, од којих 550 жена, још увијек чекају сатисфакцију и да било која правосудна институција каже да је то био злочин и етничко чишћење. Не може а да не боли чињеница да је Хашки трибунал ослободио одговорности актере овог стравичног злочина - истакао је Нешић, саопштено је из ДНС-а.

Нешић је подсјетио да су Срби у Хрватској од конститутивног народа постали национална мањина без основних људских права, а њихови домови нису обновљени.

- И таква Хрватска, у којој нема правде за жртве српског народа, а тиме ни владавине права, у којој се не поштују људска права, у којој се повампирило усташтво, постала је чланица ЕУ, а да није испунила оне основне услове – владавину права и поштовање људских права - нагласио је он.

Нешић сматра да српски народ не смије заборавити своју прошлост, ни "Олују", ни "Маестрал", ни Јасеновац, Пребиловце и бројна друга стратишта, те додаје да сигурну и просперитетну будућност може изградити само економским и националним јачањем двије српске државе - Србије и Републике Српске.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.