latinica  ћирилица
04/08/2020 |  15:13 ⇒ 15:19 | Аутор: СРНА

Нова домаћа аутоматска пушка у Војсци Србије

У наоружање Војске Србије уведена је нова, модуларна аутоматска пушка М19 коју је развила "Застава оружје" за све борбене ситуације, саопштено је данас из Министарства одбране.
Пушка - Фото: СРНА
ПушкаФото: СРНА

У зависности од задатка може користити цијеви калибра 7,62 милиметара или 6,5 милиметара чиме се превазилазе и евентуални логистички проблеми.

У саопштењу је наведено да је та пушка поуздана и да има могућност ефикасног уништавања појединачних и групних циљева на даљинама до 800 метара.

Метак 6,5 милиметара са обичним зрном и месинганом чауром и метак са пробојним зрном и месинганом чауром су производи ужичког "Првог партизана".

Ријеч је о потпуно новом метку који је заснован на спортско-ловачком метку 6,5 милиметара "грендел", с тим да су његова конструкција прилагођени гађању из полуаутоматских и аутоматских оружја.

Једна од карактеристика нове пушке је и да се релативно брзо може поставити цијев одговарајуће дужине ради прилагођавања тактичким захтјевима употребе.

Опремљена је комплексним нишанским системима - дневним и рефлексним оптичким нишаном, као и термовизијским нишаном чиме се значајно повећава ефикасност дејства у ноћним условима.

Преклопни-телескопски кундак има подесив наслон за образ, задњи рукохват је ергономски побољшан и с предњим рукохватом омогућава чвршће држање, посебно приликом рафалне паљбе.

- У поређењу са светским решењима борбених пушака ове категорије, модуларна аутоматска пушка М19 много је јефтинија и има знатно боље балистичке карактеристике - истиче се у саопштењу Министарства одбране.