latinica  ћирилица
04/08/2020 |  16:22 | Аутор: СРНА

Турковићева не поштује закључке, Милинићу рјешење за министра-савјетника у Пекингу

Иако је и даље на снази закључак Предсједништва БиХ да нико не може ићи у дипломатско-конзуларна представништва /ДКП/ и амбасаде БиХ по свијету, министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић потписала је Гордану Милинићу рјешење о распоређивању на позицију министар-савјетник у Пекингу, као и рјешење о припремама, сазнаје Срна.
Бисера Турковић - Фото: СРНА
Бисера ТурковићФото: СРНА

Чланови Предсједништва БиХ још у децембру донијели су закључак да нико не може бити распоређен по дипломатско-конзуларној мрежи и амбасадама док не буде урађена нова систематизација у Министарству иностраних послова /МИП/ и достављен извјештај о попуњености дипломатско-конзуларне мреже по националном распореду.

Турковићева никада није доставила тај извјештај, нити је поступила по закључку сва три члана Предсједништва БиХ, иако је он и даље на снази.

Гордан Милинић је као кадар СДС-а до краја маја ове године обављао функцију директора Агенције за промоцију страних инвестиција.

Бивши замјеник министра иностраних послова и актуелни савјетник српског члана Предсједништва БиХ за спољну политику Ана Тришић Бабић изјавила је данас за "Глас Српске" да је дипломатија БиХ слика и прилика политичких односа у земљи, а то се најбоље види по једностраним инструкцијама које у посљедње вријеме путем МИП-а иду из централе СДА према дипломатско-конзуларним представништвима.

Бабићева је истакла да је Бисера Турковић дуго у дипломатији и зна какви су односи, али да она дисциплиновано проводи политику странке која јој је дала повјерење, те да сви знају како та странка гледа на Републику Српску.

Она је истакла да је Република Српска за посљедњих пет година имала прилику да преко свог шефа дипломатије значајно промијени стање у ДКП мрежи и постави неке нове формуле.

- Нажалост, бивши министар Игор Црнадак више се бавио унутрашњом политиком и данас имамо јако лошу позицију српског кадра у МИП-у. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је именовао све шефове ДКП-ова које припадају Српској, али то није довољно, јер не чине ДКП само амбасадори већ и велики број дипломата, чија улога је јако битна у реализацији циљева спољне политике - појаснила је Бабићева.