latinica  ћирилица
04/08/2020 |  18:25 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

Скендерија и Зетра - објекти за успостављање привременог изолаторијума

За успостављање привременог изолаторијума који се може обезбиједити у року од 24 часа Кантон Сарајево искористиће неке од установа у свом власништву као што су студентски домови, Центар Скендерија, Олимпијска дворана Зетра или неки други одговарајући простор, изјавио је премијер овог кантона Марио Ненадић.
Сарајево: Дворана Зетра (Фото: Н1/Зетра) -
Сарајево: Дворана Зетра (Фото: Н1/Зетра)

На састанку Ненадића са министрима у Влади Кантона Сарајево представницима Кризног штаба Министарства здравства, Завода за изградњу Опште болнице те координатором за пројекте кантоналне Владе и УНДП-а, донесена је одлука да ће Кантон, када је ријеч о додатним капацитетима изолаторијума, дјеловати у два правца

У оквиру јачања система јавног здравства у Кантону Сарајево у тренутним околностима јачања епидемије коронавируса у Федерацији БиХ, Ненадић је појаснио да се ће се први дио активности базирати на припрему привременог изолаторијума, док ће други дио бити усмјерен на успостављање новог изолаторијума у кругу Опште болнице најкасније до 1. октобра.

У ову сврху биће искориштене просторије бивше гарнизонске амбуланте из које су исељена три института, те је овај простор одлуком Владе ФБиХ прије мјесец дана додијељен кантоналном Заводу за јавно здравство, саопштено је из Владе Кантона Сарајево.

Ненадић је рекао да ће на тај начин бити успостављен нови изолаторијум са око 100 расположивих смјештајних капацитета, те додао да су за потребе новог изолаторијума већ обезбијеђена средства.

Како би се убрзао читав процес и јавне набавке, те привукли међународни и други донатори, договорено је да се он ради у сарадњи са УНДП-јем.

- Паралелно са обновом објекта, здравствена струка радиће на дефинисању потребне медицинске опреме за нови изолаторијум, а УНДП ће обезбиједити 50 одсто потребних средстава - наводи се у саопштењу.