latinica  ћирилица
04/08/2020 |  18:39 ⇒ 21:43 | Аутор: РТРС

Влада Српске дала подршку свим капиталним инвестицијама у Бијељини (ФОТО/ВИДЕО)

Влада Српске подржаће све капиталне пројекте у Бијељини који ће препородити овај град, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који се састао са представницима Градске управе. Приоритет је изградња ауто-пута Београд- Бијељина- Бањалука који је од стратешког интереса за Републику Српску.
Додик у Бијељини - Фото: РТРС
Додик у БијељиниФото: РТРС

Изградња аутопута који ће повезати Бијељину са Београдом и Бањалуком почеће убрзо-одмах након експропријације земљишта која је при крају . Већ је договорен извођач радова. Србија финансира изградњу новог моста на Рачи, а циљ је да у наредних 5-6 година Рача буде спојена са већ изграђеним аутопутем Бањалука - Добој.

- Од стране предсједника Србије Александра Вучића у разговорима са руководством Републике Српске договорено је да Србија учествује са подршком од 100 милиона евра за дионицу пута од Раче до новоизграђеног моста до петље у Бијељини. Српска би обезбиједила око 50 милиона евра - истакао је Додик.

Мићо Мићић, градоначелник Бијељине, истиче да је у току издавање грађевинске дозволе.

- Имовински односи око новог моста на ријеци Сави завршени су како би се могла дати грађевинска дозвола. Цијена је јако добра и прихватљива - поручио је Мићић.

Уз подршку Владе Српске у Семберији се гради Дрински насип, реализују пројекти наводњавања преко хиљаду хектара ораница, уређује канал Дашница, гради нова аутобуска станица, а у том дијелу биће изграђена и нова улица.

Додик у Бијељини

- Аутобуси ће само долазити са заобилазнице директно на аутобуску станицу. И то нам је Влада Српске данас обезбиједила и то ћемо договорити у наредном периоду - нагласио је Мићић.

Влада ће подржати И изградњу градске спортске дворане у Бијељини на 45 хектара у Пантелинској улици.

- Републике Српска ће обезбиједити пет милиона марка, и подржаћемо изградњу, јер Бијељина заслужуеје да има спортску дворану тог типа - рекао је Додик.

 Захваљујући помоћи Владе Српске грађани Бијељине ускоро ће имати и јефтинију воду, која је скупа због враћања кредита за канализтациону мрежу.

Обећана је и помоћ од пола милиона марка у реконструкицији Соколског дома, рјешавања статуса предузећа град ради отварања пословних и слободних зона које ће омогућити нова радна мјеста, а и студенти ће ускоро добити дуго жељени студентски дом са великим парком у кругу центра за високо образовање.

До краја године уз помоћ Владе планирана је и гасификација, идуће школске године биће отпремљене радионице за ученике техничке школе,а  Влада ће подржати и изградњу јавне гараже у другом граду по величини у Српској.