latinica  ћирилица
04/08/2020 |  19:01 | Аутор: СРНА

Мајкић: Распоређивање Милинића показује стварне односе политичара у БиХ

Делегат Клуба Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да нова одлука министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић, о распоређивању Гордана Милинића на позицију министра-савјетника у Амбасади БиХ у Пекингу, показује стварне односе међу политичким актерима у БиХ.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

- Распоређивање Гордана Милинића, донедавно неуспјешног директора Агенције за промоцију страних инвестиција, кадра СДС-а, на позицију министра-савјетника у Амбасади БиХ у Пекингу, потпуно је невјероватна ствар. Ријеч је о лицу које није ништа урадило током цијелог свог мандата, осим што је пропутовало свијет, а коме Парламентарна скупштина БиХ никада није усвојила ниједан извјештај о раду - рекла је Мајкићева.

Она сматра да такве људе из реда српског народа награђује Бисера Турковић и њена политичка партија СДА, указујући да су само неспособни Срби, попут Гордана Милинића, подобни Срби у институцијама БиХ.

Мајкићева, која је и замјеник предсједавајућег Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа парламента БиХ, каже да потез Турковићеве треба уједно посматрати у свјетлу укупних односа у дипломатско-конзуларној мрежи, али и садашњих односа између партнера на власти.

- СДА није дуго требало да изврши нова постављања иако је ништа није обавезао закључак Предсједништва БиХ да се сачека са израдом нове систематизације у Министарству иностраних послова, па тек онда да се иде на нова именовања - рекла је Мајкићева.

Она је додала да је познато да је то министарство имало више запослених, него систематизованих, те да у тој институцији влада хаос.

- Познато је да је ово министарство, по оцјени ревизије, једно од најлошијих институција у БиХ, да годинама добија велики број препорука које не поштује и не рјешава. Једино чему ДКП мрежа БиХ служи јесте да ради за бошњачку ствар, не само уз помоћ властитих кадрова, него и од подобних кадрова из друга два народа, који ће за њих радити кад им затреба, а против свог народа - сматра Мајкићева.

Иако је и даље на снази закључак Предсједништва БиХ да нико не може ићи у дипломатско-конзуларна представништва /ДКП/ и амбасаде БиХ по свијету, министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић потписала је Гордану Милинићу рјешење о распоређивању на позицију министар-савјетник у Пекингу, као и рјешење о припремама, сазнаје Срна.

Чланови Предсједништва БиХ још у децембру донијели су закључак да нико не може бити распоређен по дипломатско-конзуларној мрежи и амбасадама док не буде урађена нова систематизација у Министарству иностраних послова /МИП/ и достављен извјештај о попуњености дипломатско-конзуларне мреже по националном распореду.

Турковићева никада није доставила тај извјештај, нити је поступила по закључку сва три члана Предсједништва БиХ, иако је он и даље на снази.