latinica  ћирилица
04/08/2020 |  19:05 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Припадници МУП-а Српске у акцији добровољног давања крви (ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује акцију добровољног давања крви у оквиру које ће данас и сутра, крв даривати око 400 припадника МУП-а, на подручју свих полицијских управа. Данас су се овој хуманој акцији одазвали полицајци полицијских управа Добој, Требиње, Источно Сарајево, Градишка, Бањалука и Зворник.
МУП акција даривања крви - Фото: РТРС
МУП акција даривања крвиФото: РТРС

Међу 40 припадника ПУ Добој , који су жељели да дарују крв, био је и Перо Софрић из Петрова. Чини то,као и његове колеге, да би неком помогао.

- Крв дајем од 1992. године па све до данас. Нисам бројао,али имам неку евиденцију око 30 пута сам дао крв - каже Перо Софрић.

Болница има довољне залихе крви , али се често јави потражња за рјеђим крвним групама.

- За сада имамо А И О која највише иде, а тренутно са РХД негативно мање је залиха али немамо сад толико пацијената - наглашава Татјана Жигић, трансфузилог у добојској болници.

У Требињу и Невесињу, 48 добровољних давалаца крви. Милан Поповић даровао је крв двадесети пут.

- За мене један диван чин, изузетно лијеп осјећај када на овај начин помажемо, спашавамо животе - истакао је Милан Поповић, полицијски службеник ПУ Требиње.

И 30-так полицајаца ПУ Источно Сарајево спремни су да дају драгоцјену течност .

На подручју Полицијске управе Бањалука акцији се одазвало 108 полицајаца. Међу њима многи су крв даривали од 40 до 50 пута, а велики је број и оних који су крв дали више од 20 пута.

-Данас 23 пут дајем крв, сматрам да је хумано, сви требамо помоћи колико можемо, не боли, није страшно, и некоме можемо спасити живот тиме - поручио је Игор Новаковић.

Милош Бркић,начелник Полицијске управе Бањалука, истиче да су у акцији учествовали и припадници Полицијске академије.

- Оно што нас посебно радује што се у овај процесс одлучују и учествују припадници Полицијске академије. Кроз ово све припадници Министарства показују један хумани аспект - рекао је Бркић.

Акција добровољног даривања крви припадника МУП-а Српске наставља се сутра.