latinica  ћирилица
04/08/2020 |  19:07 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Приједор: Петиција да се уклони дивља депонија (ВИДЕО)

Мјештани приједорских насеља Урије и Чиркин Поље годинама муку муче с дивљом депонијом, која се налази у непосредној близини кућа. Ради несносног смрада, неконтролисане најезде инсеката и змија, око 500 мјештана ових насеља потписало је петицију којом траже да Градска управа хитно уклони депонију која им, како кажу, угрожава здравље. У приједорској Градској Управи истичу да депонија није у њиховој надлежности.
Петиција - Приједор за смеће - Фото: РТРС
Петиција - Приједор за смећеФото: РТРС

Како изгледа живот поред дивље депоније најбоље зна Здравко Марјановић. Његова кућа од, како каже, извора заразе, удаљена је свега 30-ак метара. Љети је овдје, тврди, живот немогућ. Због непријатног мириса не могу ни прозоре отворити.

- Ко год реновира кућу или нешто, избацује намјештај, а послије тога су људи почели довозити кад закољу дробове и остало. Навече се скупљају пси, разносе то, то је еколошка бомба овдје - прича Здравко Марјановић.

Приједорску болницу од депоније дијели свега пар стотина метара. Мјештани тврде да су дјеца због уједа инсеката са депоније већ добијала осипе.

- Када се веш окачи то је поновно прање. Много пута је долазила и ватрогасна и интервенисала, ту су људи палили гуме - тврди Нада Марјановић.

Због свега тога, становници Урија и Чиркин Поља у више наврата су се, кажу, обраћали и градској Управи и комуналној полицији.

- Обишао сам све институције и подносио разне захтјеве, међутим, нико ништа не покушава да се то ријеши  - додао је разочарано Здравко Марјановић.

Његов комшија Раде Бурсаћ каже да је предата и писмено жалба.

- Задњи пут смо у шестом мјесецу предали звнични допис на протокол са потписима 474 грађана - наглашава Бурсаћ.

Из Градске управе одговарају да ова депонија није у њиховој надлежности.

- Како се ради о приватним парцелама над којима се одлаже отпад, град Приједор није надлежан за уклањање депонија са истих, већ само са јавних површина, а град одржава дјечије игралиште одакле је у више наврата вршен одвоз отпада који су такође одлагали несавјесни грађани - поручили су из одјељењ за саобраћај, комуналне послове, заштиту животне средине и имовинско - стамбене послове града Приједор.

- Поштујемо приватно власништво, али мене нико нема право угрожавати, нити нашу дјецу, да нас не угрожава на тај начин - наглашава Миле Гајић, замјеник предсједника Савјета мјесне заједнице Урије.

Становници поручују да ће, уколико се овај проблем ускоро не ријеши на локалном новоу, помоћ тражити од републичких институција.