latinica  ћирилица
05/08/2020 |  07:13 ⇒ 11:16 | Аутор: РТС

У стравичној експлозији у Бејруту страдало најмање 100 људи (ФОТО/ВИДЕО)

Најмање 100 особа је погинуло, а више од 4.000 је повријеђено у експлозијама лучких складишта у Бејруту где се налазила велика количина експлозивног материјала.
Трагедија у Бејруту (фото: twitter.com/ajplus) -
Трагедија у Бејруту (фото: twitter.com/ajplus)

Страхује се да би биланс могао да буде још трагичнији, јер је много људи остало заробљено у рушевинама околних зграда, а усљед великог прилива повријеђених, болнице су приморане да лакше случајеве смјештају на оближње паркинге.

Експлозије су изазвале огромну материјалну штету, читаво лучко подручје је сравњено, а удар је био толико снажан да се осјетио и на Кипру, на удаљености од 240 километара.

Повријеђено и особље њемачке амбасаде, која се налази у близини луке, а америчка амбасада издала је упозорење својим грађанима да се информишу о развоју догађаја.

Такође, наводе да извјештаји говоре о великој количини отровних гасова у ваздуху на мјесту експлозије због чега се препоручује ношење маске и боравак у затвореном.

- Много људи се воде као нестали, њихови рођаци трагају за њима, али је потрага отежана јер нема струје - рекао је министар здравља Хамад Хасан.

Експлодирао ускладиштени амонијум нитрат

Први извјештаји наводе да је експлодирала велика количина амонијим нитрата, чак 2.700 тона, који је ускладиштен у луци од 2013. године, а користи се најчешће у производњи вјештачког ђубрива и експлозива.

Радници су заваривали рупу на складишту како би спријечили крађу што је најприје изазвало пожар који се проширио и дим је био видљив у цијелом Бејруту.

На лице мјеста су изашли ватрогасци који су гасили пожар, али су се у једном тренутку створили услови за експлозију цјелокупног складишта што је забиљежило више десетина грађана камерама и телефонима.

Ваздушни удар послије експлозије поломио је прозоре на већини зграда у ширем центру Бејрута, односно у подручју око луке, а осјетио се и на 240 километара удаљеном Кипру, у Лимасолу, који море дијели од Бејрута.

Жртве се и даље броје јер је велики број људи остао заглављен у рушевинама послије експлозије.

Економска криза и немири

Предсједник Либана Мишел Аун тражио је увођење двонедјељног ванредног стања, као и оштро казне за одговорне који су дозволили неадекватно складиштење опасног материјала.

Иначе, Либан пролази кроз веома тешко раздобље и катастрофа у Бејруту само се надовезала на већ постојеће проблеме.

Либан је у економској кризи, најгорој од грађанског рата (1975-1990) која се нарочито одражава на валуту, либанску фунту.

Болнице су и иначе биле препуне због пораста броја људи са тежим симптомима ковида19.

Протести су све учесталији, а грађани криве политичку и пословну елиту за безобзирно богаћење.

У јануару је премијер Саад Харири поднио оставку послије скандала због давања велике суме новца једној јужноафричкој манекенки.

Харири је син некадашњег премијера Либана Рафика Харирија који је убијен у атентату 2005. године веома близу мјеста на коме се у уторак поподне догодила експлозија.

У земљи је проглашена тродневна жалост.