latinica  ћирилица
05/08/2020 |  08:31 ⇒ 10:00 | Аутор: ТАНЈУГ

У Србији се снима онлајн настава за наредну школску годину

У Србији је у току снимање онлајн часова за ученике нижих разреда основне школе за наредну школску годину.
Србија-снимање наставе (Фото: Танјуг/Зоран Жестић) -
Србија-снимање наставе (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Сваког дана, у РТС-овом студију на Сајму, двије учитељице снимају по три часа. У студију се примјењују све мјере заштите - постављена је дезобаријера, сви који раде иза камере носе маске, а тек када прва учитељица заврши снимање у студио улази друга тако да нема преклапања.

На улазу у студио стоји дневни распоред часова који се снимају. Екипа Танјуга затекла је на снимању учитељицу Бојану Ристић из ОШ "Павле Савић" из Београда која је снимала часове српског језика, математике и ликовне културе за ученике четвртог разреда.

На часу српског језика обрађивали су текст Мирослава Демака "Виолина", из математике су утврђивали градиво, док су на часу ликовног радили колаж технику.

Бојана је била укључена у снимање онлајн наставе и у марту и за њу камера није ништа ново. У студију су јој на располагању сви реквизити као у учионици, једино што недостаје су ђаци.

Каже да и ученицима недостаје настава уживо, школа, учитељица. Од марта до краја школске године пратили су наставу на даљину. Било је мало потешкоћа на почетку, али да су се касније добро уклопили.

- Мислим да су успјели да се уклопе и испрате све наставне јединице. Били су вриједни и сви су лијепо радили. Било је у почетку потешкоћа, али је касније све функционисало - каже Бојана за Танјуг.

Онлајн часови емитоваће се од септембра на РТС-у, без обзира што је планирано да нову школску годину ђаци почну са уживо наставом у школи. Онлајн часови биће подршка редовној настави, а пратиће је и ученици који због болести неће похађати наставу у школи.

Студио у ком се снима настава опремљен је паметном таблом, а ту су и други реквизити који треба да дочарају амбијент у учионици - исписана ћирилична и латинична слова, прибор за ликовно, инструменти за музичко, глобус, слика Вука Караџића...

У студију РТС-а снимају се часови за ниже разреде основне школе - српски језик, математика, свијет око нас, односно природа и друштво, музичко, ликовно, дигитални свијет.

За више разреде основне школе наставници часове снимају код куће. Учитељи из школске управе Београд снимају часове за првих мјесец дана наставе по плану и програму, након тога наставу за октобар снимају учитељи из Новог Сада, затим Ниша. Тако ће прилику да снимају часове имати учитељи из свих школских управа у Србији.