latinica  ћирилица
05/08/2020 |  10:32 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Рунић: Да ли се повратничким општинама спрема италијански сценарио?

Начелница општине Дрвар Душица Рунић изјавила је да је из медија сазнала за рјешење да "Кром рециклажа" има рок од мјесец дана да уклони текстилни отпад допремљен из најугроженијих дијелова Италије током пандемије и премјести га на локацију Пасијак, код Дрвара, те затражила да оно буде достављено овој општини како би се могла уложити жалба.
Душица Рунић - Фото: РТРС
Душица РунићФото: РТРС

Рунићева је рекла за Срну да федерална рјешења представљају куповину времена, те да 300 тона текстилног отпада испарава у Дрвару.

- Из дана у дан јавља се све више нелогичности у вези са отпадом из Италије. Сад је отпад већ рециклиран и спреман за цементаре, а до јуче је био сировина за рециклажу, како то - упитала је Рунићева.

Она је упитала и зашто ресорно кантонално министарство одбија да поништи рјешење о управљању отпадом ако је сад отпад намијењен цементарама, те зашто је кантонална Скупштина одбила да прихвати закључке којима се тражило преиспитивање законитости издатог рјешења.

- Шта се и због чега чека? Нема погона, отпад је нелагално депонован, обустављен је даљи увоз? У Федерацији БиХ је забрањен увоз отпада ради депоновања или то не важи за повратничке општине - рекла је Рунићева.

Истакла је да се опет показује тромост кантоналне и федералне администрације када је ријеч о Србима повратницима и повратничким општинама.

- Ми се суочавамо са рапидним порастом броја обољелих од короне, а испод прозора нам испарава 300 тона отпада који је увезен у вријеме највеће пандемије из најугроженијих дијелова Италије - рекла је Рунићева.

Упитала је да ли се италијански сценарио спрема повратничким општинама, гдје је више од 70 одсто старије ризичне популације.

- Настављамо административну борбу и опет апелујем на тужилаштва и истражне органе да овај случај што прије закључе и да се одговорни казне - рекла је Рунићева.

Министарка екологије и туризма Федерације БиХ Едита Ђапо рекла је раније Срни да фирма "Кром рециклажа" Дрвар има рок од мјесец дана да текстилни отпад који је депонован у Бихаћу, Бусовачи, Кисељаку и Грахову депонује на локацију Пасијак и обезбиједи његово спаљивање.