latinica  ћирилица
05/08/2020 |  11:24 ⇒ 11:36 | Аутор: СРНА

Додиг: Представа "Дервиш и смрт" биће спектакл

Директорка Народног позоришта Републике Српске Маја Додиг најавила је до краја године премијере представа "Дервиш и смрт" и "Златно доба", као и одржавање свечане академије, којима ће Народно позориште обиљежити значајне јубилеје.
Маја Додиг - Фото: СРНА
Маја ДодигФото: СРНА

- Епидемија вируса корона оставила је негативне посљедице на све сфере живота, па тако и на културу, али не смијемо дозволити да се ова ситуација негативно одрази на наш рад - рекла је Додигова у интервјуу за Срну.

Народно позориште тренутно је на колективном годишњем одмору, али публика већ у другој половини августа, каже она, може да очекује наставак "Звјезданог театра" и извођења представа на отвореном, који је започео прије љетне паузе.

- За 2. септембар смо планирали да на тврђави 'Кастел' буде изведена премијера представе 'Дервиш и смрт', што зависи од епидемиолошке ситуације и мјера које буду тада на снази. Представа је планирана да буде мали спектакл уз свјетлосне, музичке и визуелне ефекте. Али, уколико и даље буде забрањено окупљање више од 50 лица на отвореном, мораћемо отказати ту локацију и премијеру одржати у на сцени у нашем позоришту - рекла је Додигова.

Истичући значај овог остварења, рађеног према истоименом роману Меше Селимовића, Додигова је навела да је режију урадио Дејан Пројковски, који је на савремен начин доноио значајне животне поруке из тог књижевног дјела, а које су и данас итекако присутне и актуелне.

Додигова је навела да је 2. септембар за премијеру изабран јер је на тај датум прије 90 година Бан Милосављевић донио указ о оснивању позоришта, док је свечана академија планирана 23. септембра, јер је на тај дан 1998. године Влада Републике Српске, на челу са тадашњим премијером Милорадом Додиком, донијела одлуку о преименовању ове установе, која од тада носи данашњи назив.

- Од тог дана Влада је наш оснивач, преузела је бригу о нама и нашим платама и то су биле врло значајне одлуке за функционисање овог позоришта - рекла је Додигова.

Она је додала да је 18. октобра планирана премијера представе "Златно доба", аутора Жељка Стјепановића, те појаснила да има историјски контекст, јер се у њој евоцирају успомене из "златног доба" Бањалуке, када је Бан Милосављевић направио зачетке модерног града.

ГЛУМЦИМА НАЈТЕЖЕ КАД НИСУ СА ПУБЛИКОМ

Додигова је истакла да је глумцима период кризе, када је било ограничено и кретање и окупљање људи, био најтежи, те су једва чекали да се стекну услови и могућност да поново подијеле своје стваралаштво са публиком.

- Чим су створени услови за то, осмислили смо пројекат 'Звјездани театар', у оквиру којег је одржана ревија представа на отвореном на крову зграде позоришта, за коју се, на наше задовољство, тражила карта више - рекла је Додигова.

Она је подсјетила да је број прегледа онлајн представа показатељ и свједок колико је то публици било потребно.

Додигова је напоменула да је позоришна умјетност специфична, јер зависи од бројности публике која дође на представу и њене интеракције са ансамблом и емоција које се тада пробуде.

- Потешкоће у нашем пословању јесте ограничен број лица у простору, што нам знатно смањује капацитете које публици можемо понудити, као и то што од марта нисмо у могућности да остварујемо властите приходе од продаје карата - рекла је Додигова и додала да све то значајно утиче на финансијску добит, али да је улога позоришта много значанија.

Она је изразила задовољство што је, упркос кризи, Влада Српске одржала плате радницма у култури на нивоу на којем су биле, те што није дошло до њиховог смањења.

ИЗГРАДЊА ВЕЛИКЕ МУЛТУФУНКЦИОНЛНЕ САЛЕ ДОБРО РЈЕШЕЊЕ

Додигова је као позитиван оцијенила пројекат који је покренуо град Бањалука у оквиру којег ће бити изграђена велика мултифункционална сала, која ће бити добро рјешење за проблем недостатка капацитета тренутне сцене Народног позоришта.

- Због недовољно велике позоришне сцене нисмо били у могућности да публици представимо представе већег формата, као ни оперу или балет - рекла је Додигова.

Када је ријеч о овогодишњем издању Театарфеста "Петар Кочић“, Додигова је напоменула да је због ванредних околности његово одржавање морало бити помјерено.

- Планирали смо да то буде крајем октобра, још истрајавамо и не одустајемо од плана, али ће реализација, као и обим фестивала, зависити од околности које тада буду актуелне - рекла је Додигова.

ПРИБЛИЖИЋЕМО ПОЗОРИШТЕ МАЛИМ СРЕДИНАМА

Додигова је истакла значајну улогу Народног позоришта да позоришну умјетност приближи и грађанима Републике Српске у малим срединама.

"- едан од наших задатака јесте децентрализације позоришне умјетности. То смо радили до сада, те ћемо наставити и у будућности, одолијевајући бројним изазовима и проблемима, као што је тај да у појединим малим мјестима не постоји никаква сцена која би могла послужити за извођење представе - рекла је Додигова.

Она је додала да постоји могућност да се у тим случејевима, у договору са руководством општина, организује превоз грађана који искажу заинтересованост да посјете позориште, али и град Бањалуку.

Она је оцијенила да Република Српска итекако има публику за догађаје у култури, али да је потребно уложити труд и позориште приближити грађанима, демистификовати га за оне који, можда, нису никада имали прилику да присуствују представи и не знају како то изгледа.

- План нам је да направимо кратке видео-клипове о сваком пројекту који радимо, те покажемо како настаје представа, шта ради костимограф, шминкер, који је посао столара, бравара, јер се не зна које богатство, у ствари, ми овде имамо - рекла је Додигова.