latinica  ћирилица
05/08/2020 |  13:28 ⇒ 16:44 | Аутор: СРНА

"За дом спремни" на тргу у Книну

Припадници ХОС-а и других удружења демобилисаних бораца су, након окончања централне свечаности обиљежавања 25 година од злочиначке акције "Олуја", окупирали трг у Книну узвикујући усташки поздрав "За дом спремни!", те развили велику заставу са истом поруком.
ХОС - Фото: РТРС
ХОСФото: РТРС

Неколико стотина припадника ХОС-а, који су дошли у Книн у црним мајицама са грбом у којем је утиснут усташки поздрав и уз повике "У бој, у бој" и за "За дом спремни!", полиција је спријечила да присуствују мјесту одржавања програма.

Међу окупљеним припадницима ХОС-а био је и градоначелник Вуковара Иван Пенава, који је рекао да је данашња прослава званично замишљена као својеврсна прокламација помирења Хрвата и Срба, али да то није успјело.

- Таква прокламација мора бити израз цијелог хрватског народа, а то није случај - рекао је Пенава.

Портпаролка Полицијске управе шибенско-книнске Марица Косор потврдила је да су припадници ХОС-а цијело вријеме трајања програма пјевали, незадовољни што не могу да уђу на трг, да се у пар наврата чуо повик "За дом спремни!", те да је њих неколико носило мајице непримјереног садржаја.

Она каже да њима није био дозвољен улазак на трг, јер нису имали акредитације и да простор гдје се одржавао програм због епидемиолошких мјера прима тек око 600 званица, преносе хрватски медији.

Према подацима Веритаса, током злочиначке акције хрватске војске и полиције 1995. године "Олуја" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је "Олуја" имала све карактеристике геноцида.