latinica  ћирилица
05/08/2020 |  13:47 | Аутор: Агенције

УЕФА мијења правило, Звезда може на Сарајево, Партизан на Борац?

Вирус корона је промијенио многа правила када је фудбал у питању, па тако и неписано правило УЕФА да квалификацијама не спаја клубове из БиХ, Србије и Хрватске.

УЕФА није спајала екипе из поменутих земаља од нереда на трибинама толиком и послије утакмице Зрињског и Партизана у Мостару 2007. године, међутим, пошто у квалификацијама неће бити публике, мијења се и ово правило, пошто ће бити мањи безбједносни ризик.

Телеграф наводи да Црвена звезда у 2. колу квалификација за Лигу шампиона може да одмјери снаге са Сарајевом, а у трећем са Динамом из Загреба, док Партизан већ у првом колу квалификација за Лигу Европе може да буде спојен жријебом са сарајевским Жељезничаром или Борцем из Бањалуке, док га у другом колу може дочекати дуел са Осијеком, а у трећем су могући дуели са Хајдуком из Сплита и Ријеком.

Једини изузетак из "балканског неписаног правила" УЕФА биће потенцијални дуели клубова из Србије против тимова из самопрограшеног Косова, за које ће важити забрана, а клубови са Косова такође не могу ни да се састану са екипама из БиХ.

Исти је случај и са дуелима клубова из Јерменије и Азербејџана, као и Русије и Украјине.

Жријеб за прво коло квалификација у Лиги шампиона је 9. августа, а за друго коло дан касније када ће бити и жријеб за 1. коло Лиге Европе.