latinica  ћирилица
05/08/2020 |  14:11 | Аутор: СРНА

МУП: Унаприједити борбу против трговине људима

Чланови регионалног мониторинг тима за борбу против трговине људима закључили су на данашњем уводном састанку у Бањалуци да треба у потпуности ставити у функцију /опрационализовати/ регионалне мониторинг тимове за борбу против трговине људима и мрежу тужилаца и полицијских службеника у Републици Српској.
Бањалука: МУП - Фото: СРНА
Бањалука: МУПФото: СРНА

На састанку, чији је домаћин било Министарство унутрашњих послова Републике Српске, закључено је и да треба унаприједити кривично гоњење починилаца кривичних дјела трговине људима, те унаприједити заштиту жртава, саопштено је из МУП-а Српске.

У саопштењу се додаје да је на састанку разматрано доношење упутстава и процедура за рад тима, те информације у вези са стањем трговине људима у Републици Српској.

Организовање тимова представља још један вид опредјељења Републике Српске, као и Министарства, за унапређење борбе против трговине људима и положаја жртава трговине људима.

- Регионални мониторинг тимови су формирани у складу са одлуком Владе Српске објављеном у марту како би се унаприједила борба против трговине људима. Они су организовани у складу са територијалном организацијом окружних јавних тужилаштава у Републици Српској, те су тако, осим бањалучког, формирани тимови у Приједору, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да су стални чланови регионалних тимова полицијски службеник надлежне полицијске управе, уједно и координатор регионалног мониторинг тима, окружни тужилац мјесно надлежног окружног јавног тужилаштва, инспектор рада надлежне организационе јединице Републичке управе за инспекцијске послове и представник центра за социјални рад, док у састав бањалучког тима улазе и представник Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Српске и тужилац Републичког јавног тужилаштва.

У рад тима се по потреби укључују и представници других институција и невладиних организација.

- Мониторинг тимови су формирани са задацима да прикупљају и анализирају информације о трендовима трговине људима на својим подручјима, врше процјену и предлагање правног, институционалног и стратешког оквира, потребе за људским и другим капацитетима за адекватан одговор на трговину људима, те дјелују на обезбјеђењу одрживих програма и процедура за проактивну заштиту жртава и свједока и пружање помоћи жртвама свих облика трговине људима, а нарочито рањивих група - појашњава се у саопштењу.

Циљ њиховог формирања је да се унаприједи сарадња тужилаца и полицијских службеника у откривању кривичних дјела трговине људима и размјена информација са другим институцијама, превентивно дјеловање, те реализација других активности предвиђених стратешким документима у овој области у Републици Српској.

Планирано је да регионални тимови одржавају мјесечне састанке, а до сада су први састанци одржани у Источном Сарајеву и Требињу.

Из МУП-а Српске подсјећају да с циљем борбе против трговине људима, односно смањења броја кривичних дјела из ове области, дјелује и Координационо тијело за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске.