latinica  ћирилица
05/08/2020 |  16:07 ⇒ 16:07 | Аутор: sputniknews.com

Девет градова у Србији добија PCR лабораторије

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да као друштво улазе у јесен много спремнији него што су били до прије неколико мјесеци и да се данас почело са обиласком 22 PCR лабораторије широм Србије за вирус корона, као и девет локација за могуће нове лабораторије.

Желимо да се још боље спремимо за јесен и зимски талас вируса корона, рекла је Брнабићева на конференцији за новинаре.

- Те локације нису све потврђене, већ треба да видимо да ли је ту могуће да обучимо људе и купимо сву потребну опрему - додала је она.

Каже да је потребна још једна лабораторија у Београду и то у оквиру Градског завода за јавно здравље и Батута, затим то су заводи за јавно здравље у Шапцу, Ужицу, Крушевцу, Зајечару и Врању.

Ту је и Медицински факултет у Крагујевцу и биће отворена још једна лабораторија у Косовској Митровици, рекла је Брнабићева.

- Ово је резултат плана које смо усвојили као кризни штаб у оквиру припрема за јесен и зиму и радне групе за координацију рада микробиолошких лабораторија коју је формирала влада, и ту имамо укупно 33 особе које ће у наредна четири дана обићи 30 локација широм Србије. У понедјељак ће радна група урадити анализу прикупљених података и препоручити мјере за подизање капацитета постојећих и отварање нових ковид PCR лабораторија. Подижемо капацитете за PCR тестирање што је кључ борбе против вируса корона - изјавила је Брнабићева, пренио је Танјуг.

Брнабићева је навела да се очекује смиривање ситуације, али и напоменула да то зависи од свих људи и од тога колико се придржавају мјера превенције.