latinica  ћирилица
05/08/2020 |  17:27 ⇒ 18:05 | Аутор: БЕТА

Сјеверна Македонија продужила ванредну ситуацију на границама због миграната

Влада Сјеверне Македоније продужила је данас кризну ситуацију на јужној и сјеверној гранци за још 30 дана.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Они су се на тај потез одлучили због повећаног уласка и транзита миграната и због опасности од ширења пандемије Ковида-19.

Како се наводи у саопштењу са 79. сједнице, нова одлука о увођењу ванредне ситуације на том дијелу територије је донесена на основу закључака Управљачког комитета за кородинацију и управљање системом за управљане кризама.

Том одлуком се, како се наводи, активира Главни штаб при Центру за управљање кризама, који ће бити у сталном засједању и који је задужен да направи акциони план за превенцију и борбу са уласком и транзитом миграната кроз Сјеверну Македонију, као и потпун прелгед расположивих људских и материјално-техничких ресурса за координисано дјеловање.

Влада у Скопљу додаје да су сви органи државне управе том одлуком задужени да преузму мјере и активности у складу са прописма за управљање кризама.

Кризну ситуацију на јужној и сјеверној граници парламент Сјеверне Македоније је увео 2015. године на почетку такозване мигрантске кризе, што је омогућило ангажовање и војске у тим пограничним подручјима у спречавању мигрантског таласа.