latinica  ћирилица
05/08/2020 |  18:49 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Бошњаци не одустају од предлагања ратних кадрова (ВИДЕО)

Бошњаци не одустају од предлагања ратних кадрова на истакнуте позиције у заједничким институцијама БиХ.
ОБА - Фото: РТРС
ОБАФото: РТРС

Тако и даље инсистирају на именовању Мехмеда Османагића Осмице на позицију директора Обавјештајно-безбједносне аганнције иако је оптерећен ратном прошлошћу, нејасноћама у вези са факултетском дипломом и најновијим наводима да ОБА прислушкује званичнике Републике Српске.
Српски члан Предсједништва Милорад Додик каже да је ова пракса крајње штетна и додатно разграђује БиХ.

СДА је злоупотребљавајући принцип немијешања у кадровске одлуке других странака, на битне позиције предложила ратне кадрове попут Бисере Турковић, Селме Цикотића, Сифета Поџића и Мехмеда Османагића Осмице, каже Додик и наглашава да су Срби у заједничке институције именовали доминантно млађе особе. Кад је ријеч о Османагићу, он не задовољава ни основни формални принцип за директорску позицију, истиче Додик.

- Он мора испунити законске услове. Самa чињеница да закон тражи високу стручну спрему за тај посао и одређен период на руководећим позицијама баш са високом стручном спремом, а то није испуњено. Али СДА гура своје принципе и своје персоналне односе - навео је Додик.

За предсједника СДА Бакира Изетбеговића Османагић је частан човјек који није прекршио закон . На тврдњу да кадровском политиком наставља ратну политику, одговара већ познатим екстремним ратним тезама о наводном нападачу и нападанима.

- Не могу људи нестати који су бранили Босну и Херцеговину. Како што неће нестати ни они који су је нападали. Према томе, ту треба спустити тај дурбин и те критеријуме и само они који су чинили злочине или се огријешили о закон неће бити именовани - тврди Изетбеговић.

Коментаришући написе да ОБА прислушкује званичнике Републике Српске, члан комисије за контролу те агенције Средоја Новић каже да има основа за овакве тврдње. Сматра да је претпоставка тих незаконитих радњи створена након што је посланику Николи Шпирићу било онемогућено да руководи органом чија је надлежност контрола ОБЕ.

- То је произведена криза од стране СДС-а који је тада заједно са СДА смијенио предсједавајућег Николу Шпирића да би ставили свог члана како не би било контроле ОСЕ - сматра Средоје Новић, члан Заједничке комисије Парламента БиХ за надзор рада ОБА. 

Да ОБА противзаконито прислушкује највише функционере Српске и Србије потврђено и прије неколико година објављивањем докумената из акција “Посљедња шанса” и “Ушће”, каже стручњак за безбједност Џевад Галијашевић. Увјерен је да ОБА БиХ и даље, умјесто да штити представнике Републике Српске, нарушава њихову безбједност.

- Ту није ријеч само о прислушкивању, него и физичком праћењу, физичкој контроли, праћењу возила, сарадника, родбине, предузимању разних противзаконитих мјера које директно угрожавају безбједност штићеним лицима - навео је Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност.

Подсјећамо и да је Османагић, којем СДА жели омогућити још један мандат, своју диплому прогласио тајним документом.
Тако да још није познато је ли на ваљан начин завршио студије Америчког универзитета у Тузли.