latinica  ћирилица
05/08/2020 |  19:20 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

У Српској још 91 случај вируса; Ускоро препоруке о начину одржавања наставе (ВИДЕО)

У Српској у посљедња 24 часа на вирус корона позитивно је 91 лице,од тестираних 436 узорака. Пријављена су и два смртна случаја. Институт за јавно здравство даће препоруке у вези са начином одржавања наставе у новој школској години.
Вирус корона (фото:агенције) -
Вирус корона (фото:агенције)

И даље међу новозараженим највише је из Бањалуке, а затим слиједе Добој, Требиње, Гацко, Бијељина и Билећа.

Укупан број хоспитализованих у Српској је 270, у Универзитетском клиничком центру 73, а у општим болницама 197 пацијената.

Највећи проблем су приватна дружења,јер ту нема придржавања превентивних мјера ношења маске и физичке дистанце,а затим слиједи прикривање извора заразе која су потекла управо из тих дружења,појашњавају епидемиолози.У болници у Добоју тренутно је довољно капацитета за пријем заражених.

У добојској Болници "Свети апостол Лука" тренутно је због вируса корона хоспиталзовано 47 пацијената, изјавила је начелник Службе за инфектологију Свјетлана Аџић.

- Од тога 29 пацијената има позитиван налаз, остали пацијенти чекају резултате налаза или су негативни, али имају клиничке, лабораторијске и рендгенске знакове који указују на ковид - рекла је Аџићевa.

Свакодневна преокупација праћења епидемиолошке ситуације у Институту за јавно здравство је због поласка у школу који се ближи,а подједнако је важан за ђаке и родитеље.

Препоруке се очекују до краја седмице, а биће издате у сарадњи са Министарством просвјете и културе, рекао је у нашем Јутарњем програму Бранислав Зељковић, в.д. директора Института за јавно здравство Српске.

Зељковић је навео да ће ђаци од септембра похађати наставу у школи, али уз одређене измјене. Број ученика који ће одлазити у школу и начин извођења наставе биће дефинисани до краја седмице.

Коначну одлуку о моделу извођења наставе, од почетка нове школске године, донијеће Влада Републике Српске и Републички штаб за ванредне ситуације.

У дистрикту Брчко регистрована су три нова случаја инфекције Ковид 19. Отворена је ПЦР лабораторија, која ће у једном циклусу моћи да обради 40 тестова на вирус корона, односно 80 током дана,али за њено функционисање морају да се стекну предуслови.

PCR кабинету који је у понедјељак, 3. августа, званично отворен у Брчком, пријети затварање уколико Скупштина дистрикта не прихвати нови организациони план владиног Пододјељења за јавно здравство са систематизацијом радних мјеста, рекла је шеф тог Пододјељења Анђа Николић.

Николићева је изјавила да лабораторија неће моћи да ради законито уколико неки од запослених и даље буду радили по уговору о дјелу и волонтерски.

Позитиван примјер стиже из општине Вишеград гдје је у благом паду број пацијената са симптомима вируса корона.