latinica  ћирилица
07/08/2020 |  09:49 | Аутор: Б92

Послије 148 дана паузе наставља ЛШ

Послије 148 дана паузе враћа нам се најбољи европски фудбал – Лига шампиона.
Лига шампиона - Фото: РТРС
Лига шампионаФото: РТРС

Посљедњи меч елитног такмичења одигран је 11. марта, када је уосталом дошло и до највећег изненађења досадашњег тока такмичења.

Елиминација актуленог шампиона Ливерпула од мадридског Атлетика на Енфилду након продужетака, као и рутинска побједа Пари Сен Жермена над Борусијом из Дортмунда било је посљедње што су љубитељи фудбала имали прилике да виде прије прекида због вируса корона.

Иако је тада било приче да би пандемија у потпуности могла да откаже Лигу шампиона и Лиге Европе, то се није догодило.

Европска кућа фудбала чини се да је пронашла прави начин да два континентална такмичења приведе крају.

Александар Чеферин и његови сарадници одлучили су да организују завршни турнир, Фајнал-ејт, који ће се у Лисабону борити за "ушати" пехар.

Ипак, прије примјене до сада никада виђеног формата, мораће да се заврши прва рунда нокаут-фазе, осмина финала, послије које ћемо сазнати ко ће се придружити Аталанти, Пари Сен Жермену, Атлетику и Лајпцигу.

Четири преостала пара 1/8 финале представићемо сада, док најаву четвртфиналних окршаја можете очекивати у сриједу 12. августа.

Јувентус – Олимпик Лион

Потенцијално највеће изненађење након рестарта Лиге шампиона могло би да се догоди у Торину.

На "Алијанц стадиону" реванш утакмицу одиграће Јувентус и Лион, а француска екипа на мегдан стиже са предношћу коју су стекли на свом терену прије пет мјесеци (1:0).

"Стара дама" тада је одиграла исподпросјечну утакмицу, а јунак домаћих био је Лукас Тусар.

Интересантно, Јувентус је у том периоду сезоне, када је одигран први меч ових ривала, био у знатно бољој форми него сада.

Са друге тране, Лиону је то била једна од посљедњих утакмица прије прекида сезоне и након Јувентуса је одиграо још само три званичне утакмице.

Изгубио је од Лила 1:0, претрпио катастрофу од ПСЖ-а (1:5), те савладао великог ривала Сент Етјен (2:0).

Убрзо је Лига 1 прекинута, а Лион је завршио на разочаравајућем седмом мјесту, чиме је остао без Европе наредне сезоне.

Имао је Лион прилику да до континенталног такмичења наредне сезоне стигне преко Лига Купа, али је прошле недјеље поражен од Пари Сен Жермена након пенала у финалу на Сен Денију.

Изабраници Рудија Гарсије су добро стајали на терену, били равноправан ривал "свецима", али је Бертран Траоре на крају поклекао и промашио једанаестерац.

Недостатак званичних мечева и озбиљног темпа могао би да представље главни проблем Лиону. Они јесу одиграли и пет пријатељских мечева, остварили четири побједе, али што би се рекло, "није то-то".

Са друге стране, Јувентус јесте одиграо значајан број мечева у Серији А, коју су освојили девети пут узастопно, али чини се да никада на тако неубједљив начин до ње нису стигли – изгубили су чак 31 бод, примили 43 гола и за Скудето треба прије свега да се захвале Интеру и Лацију, који нису успјели да их казне.

Да закључимо, Јувентус јесте фаворит, али екипа Мауриција Сарија је под притиском, има заостатак и није у форми, што би дисциплиновани Лион врло лако могао да искористи.

Треба рећи и да због повреде код домаћих неће бити Дагласа Косте, Матије де Шиља и Самија Кедире, док код гостију Јусуфе Конеа.

Манчестер сити – Реал Мадрид

По именима, свакако дерби ове фазе такмичења.

Изабраници Пепа Гвардиоле у реванш ће ући са великом предношћу од 2:1 са Сантјаго Бернабеуа.

"Грађани" су до великог капитала стигли на невјероватан начин. Губили су све до 78. минута, да би онда Кевин де Брујне ступио на сцену.

Прво је асистирао Габријелу Жезусу, да би потом рутински реализовао пенал, који је скривио Дани Карвахал над Рахимом Стерлингом.

Био је то турбулентан период за "краљевски" клуб, испали су од Сосиједада из Купа краља, док су у ЛаЛиги били у заостатку за тада водећом Барселоном. Екипа Зинедина Зидана није могла да се похвали бог зна каквом формом.

Сада је ситуација знатно другачија. Реал Мадрид је у невјероватној форми.

Протутњали су до титуле шампиона Шпаније и након рестарта остварили 10 побједа на посљедњих 11 мечева – једини реми био је у резултатски небитном посљедњем колу против Леганеса.

Поред резултатске предности, шансе Манчестер ситија расту и са чињеницом да гости имају проблеме у играчком кадру, што због повреда, што због суспензија, што због одлуке Зидана.

У Манчестер неће путовати Герет Бејл, Маријано Дијас, Хамес Родригес, док ће Серхио Рамос ићи само "туристички", пошто одрађује црвени картон.

Добра је вијест и да се на списку играча који конкуришу за меч налази и српски нападач Лука Јовић.

Не "цвјетају руже" ни код "грађана", пошто на терен неће истрчати Серхио Агуеро (повреда кољена) и Бенжамен Менди (жути картони).

Да закључимо, Сити је у предности и свакако да има веће шансе да понови највећи успјех у историји (полуфинале, 2016), али са друге стране терена је најтрофејнији европски клуб, који је у посљедње четири сезоне освојио чак три пута шампионски пехар.

Барселона – Наполи

Још један дуел гдје се, бар резултатски, још ништа не зна и у којем је све могуће.

Први меч на Сан Паолу завршен је ремијем (1:1), којим су Каталонци свакако били задовољнији. Када узмемо у обзир да у првом полувремену те утакмице нису шутнули ка голу Давида Оспине, све је јасно.

Дрис Мертенс је сјајним поготком тада стигао Марека Хамшика на вјечној листи стријелаца, да би цјелокупни ужитак, ипак, покварио Антоан Гризман у завршници.

Може се рећи да су обје екипе биле у много бољој форми прије пет мјесеци, него што су сада. Након рестарта играли су топло-хладно.

Барселона није могла да стигне Реал Мадрид у трци за ЛаЛигу, док је Наполи завршио на тек 7. мјесту у Серији А, али су бар Лигу Европе обезбиједили преко националног Купа, гдје су у финалу савладали Јувентус.

Биће ово судар двије јако сличне екипе – по менталитету, начину игре, свеукупном схватању најважније споредне ствари на свијету.

Резултат из прве утакмице за нијансу више одговара Блауграни, али пакао Камп Ноуа (100.000 људи) овога пута неће бити од помоћи.

Одбрана је свакако најпорознији дио екипе Кикеа Сетјена, што би омалени нападачи из Наполија (Мертенс, Инсиње, Лосано, Каљехон, Елмас) врло лако могли да искористе.

Са друге стране, тим Ђенара Гатуза понекад превише ризикује са офанзивним стилом игре, што им се често и обија о главу.

Мало је екипа које могу да се похвале да су у прошлости надиграле Барселону на њеном терену. Наполи, уколико жели да направи сензацију, мораће да се угура међу те "хвалисавце".

Што се тиче изостанака, код домаћих неће бити Серхија Бускеца, Усмана Дембелеа, Самјуела Умтитија и Артура Видала, док је под знаком питања Антоан Гризман.

Са друге стране, веће су шансе да Гатузо неће моћи да рачуна на капитена и најбољег играча Лоренца Инсињеа, који има проблема са препонама, док је од раније отписан штопер Костас Манолас.

Бајерн Минхен – Челси

Једини двомеч од преосталих парова осмине финала за који можемо да кажемо да је практично ријешен је управо овај.

Баварци су декласирали "плавце" прије пет мјесеци у Лондону са 3:0 и тако једном ногом већ крочили у четвртфинале.

Челси се у том мечу на Стамфорд бриџу држао само у првом полувремену, али их је блицкриг гостију преко Сержа Гнабрија и Роберта Левандовског скроз потукао.

У међувремену, Бајерн је након рестарта стигао и до трофеја у Бундеслиги и Купу Њемачке.

Са друге стране, Челси је остварио првобитан циљ, пласирао се у Лигу шампиона и наредне године заузимањем 4. мјеста у Премијер лиги.

Ипак, морал је додатно опао поразом у финалу ФА купа од великог ривала Арсенала (2:1) прошлог викенда.

Сезона је за изабранике Френка Лампарда практично готова, а за наставак кампање у елитном такмичењу биће им потребно чудо вијека.

Да ствар буде гора, дугачка је листа повријеђених играча код Челсија, пошто на Алијанц арени неће бити, између осталих, Маркоса Алонса, Цезара Аспиликуете, Жоржиња, Лофтус-Чика, Педра, Кристијана Пулишића...

Домаћи тих проблема немају, изузев одсутног Бенжамена Павара, тако да ће им један једини гол бити довољан да се пласирају на фајнал-ејт у Лисабону. Можда чак ни то.

Било како било, Лига Европе се вратила, Лига шампиона ће то "учинити" у петак и сада креће оно право.

Недостатак у вези са навијачима и читавом "стерилном" атмосфером надомјестиће, надамо се, играчи са квалитетним фудбалом.

Фајнал-ејт креће 12. августа у Лисабону, а мечеви ће се играти на два стадиона – Бенфикином "Лужу" и Спортинговом "Жозе Алвеладеу".

Овог љета Европског првенства и Олимпијских игара није било, али вјерујемо да ће их најбољи европски клупски фудбал достојно одмијенити у наредних петнаестак дана.