latinica  ћирилица
07/08/2020 |  10:23 ⇒ 12:24 | Аутор: ТАНЈУГ

За коридор Саве и Дрине одобрено 123,2 милиона евра

Свјетска банка јуче је одобрила 123,2 милиона евра за реализацију прве фазе новог програма интегрисаног развоја коридора Саве и Дрине.
Свјетска банка    (Фото:newzimbadve.com) -
Свјетска банка (Фото:newzimbadve.com)

Извршни одбор Свјетске банке је на јучерашњем састанку одобрио, Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори финансијска средства у износу од 123,2 милиона евра (134 милиона долара) за реализацију прве фазе новог програма интегрисаног развоја коридора Саве и Дрине (СДИП).

Нови програм интегрисаног развоја коридора Саве и Дрине (СДИП) који се реализује уз подршку Свјетске банке има за циљ да ојача прекограничну сарадњу кроз управљање водним ресурсима, као и да унаприједи пловност водног пута и заштиту од поплаве дуж коридора Саве и Дрине, саопштила је Свјетска банка (СБ).

- Овим програмом који обухвата три приобалне земље слива Саве и Дрине, укључујући Босну и Херцеговину, Србију и Црну Гору, кроз интегрисани приступ финансираће се активности усмјерене на заштиту од поплава, управљање животном средином и модернизацију лука дуж коридора Саве и Дрине, ради повећања њихове конективности - каже се у саопштењу.

Пројекат ће такође допринијети јачању прекограничне сарадње и привредног раста земаља региона које су додатно угрожене усљед пандемије ковида 19.

- Слив Саве и Дрине има значајан неискоришћени потенцијал који је покретач привредног раста, регионалне конективности, отпорности на ризике усљед климатских промјена, социјалне кохезије и нових радних мјеста - изјавила је Линда Ван Гелдер, регионална директорка Свјетске банке за западни Балкан.

Ова прекогранична сарадња, каже, има потенцијал да обезбиједи корист локалним заједницама и привредним субјектима који се налазе у подручју ријечних сливова, и створи прилике које ће, како је навела, имати далекосежан утицај на привреду приобалних земаља.

Циљ програма је да убрза регионалну економску сарадњу на западном Балкану и ојача институције и процедуре за сарадњу између приобалних земаља слива Саве и Дрине.

Програмске мјере за ублажавање ризика од поплава ће повећати, кажу, заштићену површину за 300.000 хектара и обезбиједити заштиту од поплава на нивоу стогодишњих великих вода за приближно 400.000 становника.

Пројекат ће такође, додају, допринијети конективности и пловности водног пута Саве за преко 200 километара и побољшати прекограничну сарадњу у области управљања водама кроз размјену знања између сектора и приобалних земаља.

Програм вриједан приближно 332 милиона долара ће се спроводити у наредних десет година кроз двије узастопне фазе које ће се дјелимично преклапати.

У оквиру програма биће подржан дугорочни "климатски паметан" привредни раст и регионална сарадња, наводи се у саопштењу СБ.

Прва фаза, која је јуче одобрена, укључује Србију (78,2 милиона евра), Босну и Херцеговину (30 милиона евра) и Црну Гору (15 милиона евра за слив Лима и Грнчара).

У првој фази програма, биће укључена Словенија и Хрватска кроз учешће у регионалним студијама, регионалном дијалогу, инструменатима за изградњу капацитета и другим сродним активностима.