latinica  ћирилица
07/08/2020 |  10:43 | Аутор: СРНА

Забрањен увоз 32 пошиљке у Републику Српску

Надлежне инспекције Инспектората Републике Српске су у првом полугодишту ове године у спољнотрговинском промету, приликом увоза, извршиле више од 57.300 контрола различите робе, а по основу надзора у буџет Српске уплаћене су таксе у износу већем од 2,6 милиона КМ.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

Ријеч је о 29.642 контроле пошиљки хране, 5.117 пошиљки хране за животиње, 6.019 контрола пошиљки течних нафтних горива, 8.616 пошиљки предмета опште употребе и хемикалија, те 7.936 пошиљки које подлијежу обавезном фитосанитарном прегледу /сјеме, садни материјал, ђубрива.../.

За потребе лабораторијског испитивања квалитета, здравствене и микробиолошке исправности узета су 2.843 узорка, и то 1.890 узорака хране, 144 узорка хране за животиње, 83 узорка течних нафтних горива, 271 узорак предмета опште употребе и 455 узорка пољопривредног репроматеријала.

- У вези с тим важно је нагласити да се пошиљке, које се узоркују, не пуштају у промет прије добијања резултата лабораторијских анализа - саопштено је из Инспектората.

Из ове институције је појашњено да се лабораторијским анализама захтијева испитивање параметара који представљају највећи ризик код одређеног производа, као што је недозвољена количина пестицида у воћу и поврћу, присуство различитих контаминаната у храни, концентрација одређених хемикалија у предметима опште употребе, карантински штетних организама у сјемену и садном материјалу, бројни параметри квалитета и слично.

- На основу резултата лабораторијских анализа код свега један одсто испитиваних узорака, односно 32, утврђено је да не испуњавају прописане параметре квалитета и здравствене исправности, те је по том основу забрањен увоз 21 пошиљке хране, пет пошиљки играчака, три пошиљке посуђа и материјала који долазе у контакт са храном и три пошиљке сјеменског репроматеријала - навели су из Инспектората.

За потребе вршења инспекцијског надзора у спољнотрговинском надзору приликом увоза, републички инспектори су, наводе из Инспектората, присутни на 14 граничних прелаза, односно царинских испостава у Српској.